Galerie Foto – Jurnal de excursii și activități pentru copii. la Clubul Boreal

Cea mai lungă zi din an

Data: 21 iunie

O petrecem la malul mării. Dis de dimineață pornim spre Constanța. O plimbare cu vaporașul în Portul Turistic și pe Marea Neagră ne înviorează și ne transformă în navigatori. Apoi savurăm o delicioasă înghețată, după care devenim micii scăldători pe Plaja Modern. Joaca și voia bună s-au încheiat la ora 17.00, când, cu părere de rău, ne-am urcat în microbuz și am pornit spre casă.

Din nou la schi, după proaspăta ninsoare din această săptămână

Data: 23 martie

Dăm tuturor invitația și ajungem la Azuga, pe pârtie, 16 iubitori ai iernii și ai acestui sport. ”Am avut încă o minunată zi la schi și vă datorăm mulțumiri pentru idee și inițiativă. Pusesem deja schiurile în depozit, gecile și mănușile în dulapul de iarnă, dar cu această ocazie le-am mai dat o șansă pentru acest sezon. Cine știe, poate weekend-ul viitor le folosim la Sinaia. Oricum, băieții au depășit recordul la zile de schi pe 2018. Vă mulțumim încă o dată! Irina & băieții”

În această zi pe pârtie la Azuga

Data: 08 Martie

Dăruim zâmbete, veselie și bucuria alunecării pe schiuri mamelor ce ne-au însoțit în excursie. La mulți ani!

Primăvară, mărgărioare și schi

Data: 01 martie

Așa am sărbătorit prima zi din martie. O zi la schi, cu trenul la Azuga. Pârtia Sorica a fost toată a noastră. Iar când am încheiat schiul am mers la Fun Park unde am continuat distracția la tubing.

O nouă ieșire pe munte, de data aceasta cu mici și mari montaniarzi

Data: 25 noiembrie

Până la munte mergem cu trenul, o încântare pentru copii. Grupul vesel și gălăgios a parcurs următorul traseu: Azuga – Valea Grecului – Șaua Grecului – Șaua Baiului – Cabana Diham – Șaua Baiului – Cabana Gura Diham – Bușteni gară și acasă. Dacă la început ne-am întunecat, apoi am alunecat pe frunze umede, ajunși în golul alpin am făcut bulgări de zăpadă. O adevărată aventură consumată în mai multe anotimpuri. Dar și pe noi ne-a consumat urcușul! Așa că la Cabana Diham ne reîmprospătăm forțele cu ciorbițe/ceaiuri/ciocolate calde. O plăcută moleșeală ne îmbie la leneveală, dar noi nu ne lăsăm și atacăm în forță poteca către Bușteni.

Ziua Internațională a Educației nu poate fi sărbătorită la Clubul Boreal decât printr-o excursie

Data: 05 octombrie

Cum vremea s-a anunțat deosebit de frumoasă, după sufletul copiilor cum am spune noi, am pornit la drum. Și nu orice fel de drum, ci pe acela al fructelor din jud. Dâmbovița, la Voinești – Râul Alb. Deci am putea spune că toamna a debutat la Boreal prin tradiționala excursie „La cules de mere”: pe cele de aur, că doar noi eram Prâslea cel Voinic, adică vreo 15 copii harnici, așa cum veți vedea în imaginile de mai jos.

Pe Șapte scări cu șapte mici alpiniști

Data: 09 august

Din nou pe munte, cu “cei 7 pitici” prin Canionul Șapte Scări. La întoarcere am urmat poteca prin Prăpastia Urșilor. Vremea a ținut cu ștengarii, ca de obicei, o zi numai bună de umblat pe cărări de munte.

Să admirăm florile de colț în Munții Ciucaș, Culmea Gropșoarele Zăganu

Data: 26 iulie

O drumeție cu mici montaniarzi, veseli și curajoși. Traseul a început din fața Cabanei Muntele Roșu, am urcat pe Muntele Roșu și de aici până la răscruce. Ne-am îndreptat apoi spre Vârful Gropșoarele, am parcurs zona cu lanțuri și Podul de Aramă. Încet-încet am coborât până la faimoasa Stână din Zăganu pe care am găsit-o părăsită, iar de aici am luat drumul de căruță ce ne-a scos în poiana de la poalele Zăganului. Dar până în poiană am găsit o zonă plină cu zmeură și fragi, fructe atât de îmbietoare încât nu știai pe care să le culegi mai întâi. Harta traseului a fost desenată la club de câțiva participanți.

Excursie la Dunăre

Data: 16 mai

A fost o ieșire plină de frumuseți: ale naturii, ale istoriei, ale țării, ale copiilor. Să povestim. Am pornit dis de dimineață către Dunăre. Soarele ne promitea o zi caldă, cu cer senin. Admirând din goana microbuzului lanurile de rapiță cu maci roșii, cele de grâu, mai cu o poezie, mai cu un cântecel, am ajuns la un loc numai bun de picnic: la margine de pădure, o pădure de salcâmi care erau înfloriți. Vorba lui Tudor Gheorghe: “Au înnebunit salcâmii!”. Dar gândul nostru era la Dunăre, la trecerea cu ferryboat-ul. Ajunși la Chiciu, locul de îmbarcare, a trebuit să așteptăm puțin. Dar noi ne-am jucat, spre încântarea noastră dar și a celor care mai așteptau acolo. Imediat ce am ajuns pe celălalt mal al Dunării, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Dervent unde eram așteptați. Am intrat în biserică, în paraclisul cu Sfânta Cruce unde am rostit gânduri și rugăciuni pentru cei dragi. Apoi la pangar am luat câte o cruciuliță, câte o cărticică, să ne amintească de acest loc și de această zi. Iar la izvorul Sfântului Andrei am umplut câte un bidonaș cu apă rece și binecuvântată, ca să ducem și acasă. Masa de prânz am servit-o la trapeza mănăstirii, sub privirile blânde și pline de blagoslovenie ale călugărilor. După o raită prin gospodărie în care am dat bucăți de pâine la mai toate orătăniile (a se citi puișori, găini, păuni, porumbei, iepurași) a trebuit să ne luăm rămas bun și să purcedem pe drumul de întoarcere. Din nou cu ferryboat-ul, spre încântarea noastră, de data aceasta am reușit să stăm pe punte și să admirăm fluvial. Iar pe malul lui am încins joaca în nisip, așa cum facem la mare. O zi minunat petrecută!

În vizită la zimbri: Bucșani, Zimbrăria Neagra, jud. Dâmbovița

Data: 05 aprilie

A fost tare frumos și tare bine în excursie. Toți copiii au fost veseli, spirituali, cuminți, ascultători. Nu am avut parte de soare, acesta a fost în sufletele noastre, se poate vedea în fotografii. A fost și rece, am întrebuințat căciulile și mănușile din rucsaci. Mai întâi am intrat în clădirea de la poartă, ce adăpostește câteva animale sălbatice împăiate. Apoi am intrat în rezervație, zona destinată vizitatorilor. Zimbrii au venit pofticioși la desertul portocaliu aruncat peste gard de copii. Țin minte că alții copii, din excursiile trecute, au ronțăit morcovii pe furiș, în microbuz, nu s-au îndurat să-i dea la animăluțe. Copiii de azi n-au fost egoiști. Apoi ei știu că veniși în vizită, au adus o mică atenție „gazdelor”. I-am observat, ne-am amuzat („Uite unul care se mototolește în noroi!”), am așteptat să iasă și alții din pădure. Și pentru că vremea nu ne-a lăsat să facem picnic la iarbă verde, ne-am hotărât să-l pregătim în microbuz: tartine cu magiun de prune și nuci, ceai cald din fructe de pădure cu scoarșioară („Mereu ne faceți ceai bun când mergem în excursie”) și covrigi delicioși aduși de Ema. Apoi ne-am întors acasă. Adică la club.

Prima excursie din acest an este la Cheia, jud. Prahova, la cules de ghiocei

Data: 21 martie

Din program:
– drumeție pe Valea Tâmpei
– picnic în poiana de la poalele M-ților Zăganu și M-tele Roșu
– cules de ghiocei pentru mama
– jocuri în poiană
– observații asupra vegetației și faunei montane
– vizită la Mănăstirea Cheia, pentru a-i duce Maicii Domnului un buchețel de ghiocei
– servirea mesei de prânz la restaurant, în Vălenii de Munte
– vizitarea Muzeului florei și faunei din Valea Teleajenului din Vălenii de Munte

Excursie “La cules de mere” la Râul Alb – Voinești, jud. Dâmbovița

Data: 15 octombrie

“Glume, râs și cânt ales
Risipi-vom la cules!”
Cu aceste versuri pe buze un grup de copii au pornit dis de dimineață la Voinești – Râul Alb, la cules de mere. Livada a răsunat de hărnicie și voioșie. Coșurile au fost umplute cu aceste fructe delicioase cât ai bate din palme. La fel și lăzile pentru gustările de fructe de la club. A urmat o plimbare pe ulițele satului și masa de prânz de la livadă. Apoi ne-am întors acasă cu făgăduiala că vom reveni și anul următor!

Excursie regală, cu copii adevărați montaniarzi, curajoși, temerari, vânjoși, de la cel mai mare până la cel mai mic

Data: 02 septembrie

Pentru că trebuie să vă spunem, au fost câțiva (mai mulțișori de data aceasta) care au primit „botezul” în ale muntelui.
Ca de obicei, „veteranii” excursiilor noastre știu deja, prima oprire a fost la covrigi, la Comarnic, pe care i-am ronțăit până la Sinaia. Am vizitat Mănăstirea Sinaia, după care am pornit spre Cota 1400. Din acest drum a început drumeția noastră, pe marcaj „dungă” albastră, cum au remarcat copiii. Cu un energizant în burtică, am luat la pas poteca prin pădure în care am găsit o mulțime de ciuperci admirate doar cu privirea. Mai cu o pauză, mai cu mici discursuri, am ajuns la un izvor unde ne-am umplut bidonașele cu apă rece și curată. Imediat după izvor am ieșit în Poiana Stânii, o frumoasă pajiște la poale de Bucegi. A urmat picnicul, joaca și iar joaca. Când timpul dedicat poienii a expirat, am urcat pe Stâncile Franz Joseph de unde am admirat Valea Prahovei și munții care se vedeau: Baiului, Piatra Mare și Postăvaru. Și din nou pe potecă, la vale de astă dată, până la microbuz. Care ne-a dus la masă în Poiana Șapului, la Hotel Mărgăritar, gazda noastră pentru taberele de schi. Cel mai bun a fost, ca de obicei, desertul, clătite cu înghețată, așa i-a răsfățat d-na Cici, bucătarea, pe copii. Ultima oprire a fost tot în Sinaia, Gara Regală, la expoziția de trenulețe. Și din nou acasă, obosiți,! dar mai bogați sufletește și trupeste.

Jocurile în băturile colegilor noștri din apropierea Bucureștiului continuă

Data: 10 august

Astăzi încingem mingea la Ciofliceni, la Tudor și Rareș Ioan.

O zi pe care o dedicăm bălăcelii

Data: 03 august

Ne îndreptăm dis de dimineață către Călărași. Cum soarele nu vrea să se arate, ne imaginăm că va fi o zi fără baie. Mergem până la Chiciu unde luăm bacul dus-întors, într-o plimbare pe Dunăre. Și cum încep să râdă copiii, iată că și soarele ne zâmbește. Așa că pornim întins spre plajă, pentru a petrece toată ziua la scăldat. Și iată cum această zi a rămas una de neuitat!

Pornim dimineața din București pentru a petrece o zi „La bunici”

Data: 20 iulie

Destinația noastră a fost Gruiu, unde am ajuns de îndată. Aici i-am luat pe colegii noștri Paul și Tudor și am mers împreună la Mănăstirea Căldărușani, la slujbă. Micul dejun a fost servit în parcul mănăstirii, după care am dat o raită în împrejurimi: la Lacul Căldărușani, la pangar, la muzeul ce adăpostește tablouri religioase pictate de Nicolae Grigorescu în perioada în care își făcea ucenicia la Căldărușani. La sfârșitul slujbei ne-am întors la Gruiu. Bunica ne aștepta cu bucate delicioase, pregătite anume pentru noi: pizza, prăjitură Negresă și limonadă. Apoi fructe din livadă: mere văratice și mure. Și apoi JOACĂ cât cuprinde, cum numai copiii știu să o facă. Timpul nemilos ne-a dat semne că trebuie să ne întoarcem acasă. Dar las’ că mai mergem noi și la alții colegi și vom încinge joaca și în curțile lor!

Deschidem sezonul excursiilor și al drumețiilor cu obișnuita ieșire la munte, la cules de flori de primăvară

Data: 05 aprilie

Programul excursiei a fost următorul: cântece, poezii și glume în microbuz, până am ajuns la Cheia (jud. Prahova); drumeție pe Valea Tâmpei, în Poiana Vacii, la poalele Zăganului și Muntelui Roșu; picnic în poiană; jocuri și multă veselie; activități cu responsabilități. Copiii au căutat fluturi, păienjeni, cuiburi, conuri, mușchi, bușteni etc. și au vorbit despre cele găsite. Au cules câte o piatră, și-au scris numele pe ea și le-au lăsat pe toate în grijă unui falnic fag, cu gândul că le vor regăsi anul următor; buchețele pentru mama: fiecare a cules Floarea Paștelui, multe fire, așezate cu grijă în câte un pahar cu apă (luată din pârăiașul ce clipocea în poiană), ca să reziste până la București. Vizitarea Mănăstirii Cheia, unde Maica Domnului ne aștepta, ca în fiecare an, să-i aducem buchețele de flori la icoana Sa; servirea mesei de prânz la restaurant; vizitarea Muzeului Natura Văii Teleajenului din Vălenii de Munte. A fost o excursie bogată, cu multe activități și cunoștințe noi, o adevărată școală în natură.

O nouă tură pe munte, căutători de răcoare

Data: 13 august

Pornim spre Valea Prahovei, Munții Bucegi. Traseul parcurs este următorul: Sinaia Cota 1400 – urcare cu telescaunul pe platou – coborâre pe fostul drum de vară (acum nemarcat) până în Șaua Lăptici (1830 m) – Cabana Padina (1509 m marcaj bandă roșie) – Schitul Peștera – Peștera Ialomiței (vizitare) – Păstrăvărie (locul de îmbarcare în microbuz). Pe un timp frumos, de vară, a fost o excursie voioasă cu copii și părinți toți adevărați montaniarzi.

La scăldat! Nu de Ion Creangă, ci de Clubul Boreal

Data: 23 iulie

Cine nu a mers în copilărie la scăldat? Ne propunem, așadar, să le împărtășim copiilor din amintirile noastre legate de verile fierbinți. Dar nu în București, pe malul Dâmboviței, ci la Călărași, pe malul Dunării. Întâi vizităm Grădina Zoologică din acest oraș, după care ne oprim la Dunăre. Aici baie în toată regula, în apa caldă a bătrânului fluviu. Facem doar o pauză pentru masa de prânz la restaurant, apoi un somnic de după-amiază pe plajă, la adăpostul umbrelelor. Din nou bălăceală până spre seară. Cum nu ne mai dăm plecați, reușim să pornim spre casă cu promisiuni de a reveni.

O tură pe munte, pentru adevărați montaniarzi

Data: 16 iulie

În această “expediție” am cucerit două vârfuri de peste 2000 m altitudine din M-ții Bucegi: Vf. cu Dor (2030 m) și Vf. Furnica (2103 m). Traseul a fost următorul: Cota 1400 m – Șaua Vf. cu Dor (1925 m; popas pentru masă la soare/ceață) – Masa Ciobanului – Vf. cu Dor – Șaua Vf. cu Dor – Cabana Cota 2000 (popas pentru ciocolată caldă) – Vf. Furnica – Șaua Călugărului – Piatra Turcului – Cota 1400 (drumul de vară). Și oprire la Popasul Haiducilor din Sinaia pentru sărbătorirea reușitei acestei ture.

Excursie la Dunăre cu titlul “La scăldat!”

Data: 07 iulie

Pornim dis-de-dimineață spre Călărași – Chiciu, de unde traversăm Dunărea cu bacul. Ajungem astfel la Mănăstirea Dervent, unde micii excursioniști se roagă la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la crucea de leac. De la Părintele Efrem aflăm istoria acestui loc. Apoi mergem la izvorul Sfântului Andrei, ne răcorim cu apa proaspătă și rece, luăm și pentru acasă și ne întoarcem la bac. Odată ajunși la Călărași, mâncăm de prânz la restaurant. Înarmați cu găletușe, lopeți etc., luăm cu asalt plaja din spatele restaurantului, pe malul Dunării, cu gând de întemeietori de castele și alte construcții. Entuziasmul s-a încheiat când am intrat cu picioarele în apa caaaldă! Ce construcții! Lăsăm totul baltă și pornim în iureș LA SCĂLDAT! Iar seara, cu părere de rău dar cu promisiuni de revenire în acest loc, pornim spre casă.

Excursie la Zărnești, în vizită la urși, rezervația Libearty și joacă pe tâpșane cât cuprinde!

Data: 06 mai

Excursie pe Valea Teleajenului, la cules de Floarea Paștelui

Data: 17 aprilie

Din program: Vizitarea Mănăstirii Cheia; Drumeție pe Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ților Zăganu (observații asupra sosirii primăverii, a ghioceilor și viorelelor); Ceai fierbinte și fructe; Jocuri în aer liber (sportive, recreativ-distractive); Legende ale locurilor vizitate; Servirea mesei de prânz la Hotel Cheia.

Pinguini pe schiuri

Data: 19-20 ianuarie

Prima excursie din acest an. Un grup de copii de la Clubul Boreal, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, au mers la Azuga pentru a se iniția în “tainele schiului”. Au fost două zile de munte, de mers și alunecare pe schiuri, pe zăpadă, în natură. A fost o testare a comportamentului lor—de a sta o noapte fără părinți, numai între copii și personalul de la club—testare trecută de fiecare cu notă maximă. Acum rămâne dorința de a reveni la munte pentru mai multe nopți și pentru a progresa în acest frumos sport al iernii.

O zi deosebit de frumoasă pentru excursia noastră propusă în această sâmbătă

Data: 15 noiembrie

Grupul de montaniarzi, mici și mari, au traversat M-ții Bucegi, la altitudinea de 1800 m. Traseul a fost urmatorul: Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m), marcaj bandă roșie – Pichetul Roșu – La Prepeleag (1800m) – Cabana Mălăiești (1720 m), marcaj triunghi roșu – Valea Mălăiești spre Râșnov, marcaj bandă albastră. La ieșirea potecii în drumul forestier ne-a așteptat mirobuzul. Durata traseului a fost de 7 1/2 ore.

Zi frumoasă de toamnă

Data: 21 octombrie

Cum altfel putem sa o petrecem decât pe cărări de munte, în poiană? Așa ca dis de dimineață am plecat din București. Prima oprire a fost la Mănăstirea Sinaia. Apoi microbuzul ne-a lăsat pe drumul ce duce spre Cota 1400, unde pornește poteca cu marcaj bandă albastră spre Poiana Stâna Regală. Poteca străbătută trebuia să fie aleea pietruită din timpul regelui Carol I, însă noi am găsit-o acoperită cu un covor foșnitor de frunze uscate. În pădure am cules frunze, din care ne-am făcut coronițe în poiană, declarându-ne prinți și prințese ale munților. După ce ne-am săturat de joacă am mers la restaurantul Hotelului Mărgăritar din Poiana Șapului, unde am servit masa de prânz. Și răpuși de oboseală ne-am întors către casă, dormind zdravăn în microbuz.

Este toamnă și prin urmare am organizat o excursie în premieră pentru copiii de la Clubul Boreal: la cules de mere

Data: 03 octombrie

Dis de dimineață am plecat din București către Voinești – Râul Alb. Imediat ce am ajuns la destinație am mers direct în livadă unde mai întâi am gustat câte un măr delicios și tare gustos. Apoi ne-am pus pe treabă și fiecare copil și-a umplut coșulețul pregătit de acasă, cu aceste minunate fructe. Am umplut și lăzile pregătite pentru club, deoarece noi suntem foarte harnici! Lecția despre fructe și pomi fructiferi a fost una practică, deoarece teoria o știa bine fiecare, de la club. Și ziua s-a scurt nemaipomenit de repede, obligându-ne, totuși, în ciuda dorinței noastre de a mai rămâne pe aceste plaiuri dâmbovițene, să revenim acasă. Încărcați însă cu aceste minunate fructe culese de mâini micuțe.

O nouă excursie pe munte

Data: 13 august

Pentru că doritori au fost numai un băiețel de 5 ani împreună cu tatăl său, am ales un traseu pentru montaniarzi mai încercați. De la Cabana Gura Diham am urcat pe potecă nemarcată la Cantonul Silvic Colții Morarului, apoi pe Valea Morarului și pe Șimbal. Anul trecut am găsit aici, în aceeași perioadă, multă zmeură coaptă. Credeam că și acum vom putea culege bobițele dulci și aromate. Dar nu a fost așa, am găsit tufișurile fără rod. Poate anul următor! În schimb am găsit pe Valea Morarului mulți fragi roșii, ademenitori, pe care nu i-am ocolit deloc. Întoarcerea a fost pe aceeași potecă pe care am urcat, lăsând în urmă Șimbalul, Colții Morarului, Balaurul, splendoarea muntelui…

Drumeție în M-ții Ciucaș pe următorul traseu

Data: 30 iulie

Cabana Muntele Roșu (1288 m) – Valea Berii – Izvorul Teleajenului – Cabana Ciucaș (1595 m) – Vf. Ciucaș (1954 m) – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Podul Berii. Opt ore de mers pe munte, în natură, cu admirarea florei în special floarea de colți și a faunei – o căprioară.

Drumeție în M-ții Piatra Mare pe următorul traseu

Data: 16 iulie

Dâmbu Morii (648 m alt.) – Canionul Șapte Scări (690 m alt.) – marcaj bandă galbenă – Prăpastia Urșilor Dâmbu Morii marcaj triunghi albastru – circa 4 ore.

Excursie la Tabla Buții, Cimitirul Eroilor din M-ții Tătaru

Data: 09 iulie

Drumeție pe următorul traseu: Pasul Boncușa (1078 m alt., cu microbuzul până aici) – Tabla Buții (puțin peste 1300 m alt.) marcaj bandă roșie – Cimitirul Eroilor – Plaiul Cetății – Valea Stânii (945 m alt., unde ne-a așteptat microbuzul) – marcaj cruce roșie – 4 ore de mers; traseu ușor prin pădure și pășune alpină, diferență de nivel 350 m). Am mers pe Valea Teleajenului și în apropiere de stațiunea Cheia – jud. Prahova ne-am înscris pe drumul forestier Mogoș, ce face legătura între Valea Teleajenului și Valea Telejenelului. Pe această vale am continuat drumul până în Pasul Boncușa, punct de plecare în drumeție. Urcușul până la Tabla Buții a fost străbătut cu ușurință, copiii fiind antrenați cu ocazia altor drumeții. Au “explorat” ruinele unei cetăți medievale și au descoperit urme de tranșee și obuze din primul război mondial. De aici am coborât câteva zeci de metri până la Cimitirul Eroilor, împrejmuit cu un mic zid, adăpostit de molizi falnici. La umbra lor se rânduiesc mormintele individuale sau comune ale celor cunoscuți sau respectiv necunoscuți care, în zilele de 2-6 și 26 octombrie 1916 au oprit armata germano-austro-ungară, aşa cum este consemnat în inscripția de la intrare “…ofiţeri şi ostaşi apărând sfânta noastră glie, se odihnesc sub cele lespezi de piatră, de sub colină, la un loc cu inamicul răpus, concretizând, chiar în mormânt, generozitatea blândului nostru popor”. Copiii au aprins candele la mormintele soldaților, au păstrat un moment de reculegere și au rostit o poezie în memoria lor. Iar coborârea s-a făcut prin pădure, adăpostindu-ne sub frunzișul ei de scurtă ploaie de vară care parcă ne-a pus la încercare. A fost o drumeție pe drumuri istorice, căci poteca ciobănească parcursă urmează traseul pe unde odinioară romanii au construit un drum ce suia de la Slon și ajungea la Vama Buzăului prin Tabla Buții, iar mai târziu negustorii transportau mărfuri și butiile cu vin (de aici numele pasului) din Țara Românească în Transilvania și invers.

Excursie la Cornu, la colegul nostru Teodor Stupariu

Data: 06 iunie

Mămica lui, profesor universitar la Facultatea de Geografie – Universitatea București, ne-a învățat să măsurăm temperature aerului, viteza vântului, zgomotul, să folosim busola, să privim cu binoclul, să căutăm în poieni plante recunoscute pe planșe. Am vizitat Mănăstirea Cornu. Apoi am avut momentul nostru de joacă, în curte la Teodor.

Excursie de “Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor” pe Valea Dâmboviței, cu următoarele obiective

Data: 29 mai

Drumeție de “Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor” pe Valea Dâmboviței, cu următoarele obiective:
– Drumeție la Schitul Negru-Vodă – Cetățeni, biserică rupestră. Aici participăm la Sfânta Liturghie, facem un tur de orizont, deoarece de aici, de sus, putem vedea până hăt, departe, și pășim pe urmele lui Negru-Vodă;
– Ne jucăm și servim masa de prânz la pensiunea Doru;
– Mergem la Mausoleul Mateiaș, unde depunem o coroană de flori, aprindem candele și recităm poezia “Eroii noștri”, de Elena Farago;
– Vizităm Casa Memorială George Topârceanu și recităm una din poeziile sale, “Un duel”;
– Mergem la Mănăstirea Nămăiești, biserică rupestră.

Drumeție în M-ții Baiului pe următorul traseu: Azuga – urcare cu telegondola în Culmea Sorica (1540 m alt.) – Culmea Urechea – Vf. Urechia (1715 m alt.) – coborâre în drumul forestier ce merge de-a coasta pe sub vârf – stația de telegondolă și coborâre în Azuga cu telegondola

Data: 26 aprilie

Drumeție în M-ții Baiului pe următorul traseu: Azuga – urcare cu telegondola în Culmea Sorica (1540 m alt.) – Culmea Urechea – Vf. Urechia (1715 m alt.) – coborâre în drumul forestier ce merge de-a coasta pe sub vârf – stația de telegondolă și coborâre în Azuga cu telegondola.
Servirea mesei de prânz la restaurantul Hotelului Mărgăritar din Poiana Șapului.
Vizitarea expoziției de trenulețe și lego din Gara Regală Sinaia.

Drumeție în Bucegi pe următorul traseu: Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Pichetul Roșu – Refugiul Colții Morarului – Poiana Văii Cerbului – Poiana Coștilei – Plaiul Fânului – Valea Cerbului

Data: 09 aprilie

Excursie la Zimbăria Neagra de la Bucșani, jud. Dâmbovița

Data: 01 aprilie

La cules de ghiocei – Cheia, jud. Prahova

Data: 19 martie

O zi la schi cu copiii preșcolari, la Azuga

Data: 17 ianuarie

Excursie la Zimbăria Neagra din Bucșani, jud. Dâmbovița și vizitarea Mănăstirii Nucet

Data: 21 noiembrie

Drumeție în M-ții Bucegi, pe traseul: Sinaia – Cabana Schiori – Stâncile Franz Joseph – Cabana Poiana Reginei și retur (marcaj bandă albastră)

Data: 30 iulie

Drumeție în Munții Predealului

Data: 18 iulie

Predeal – Cabana Cioplea (1100 m alt.) – Cabana Susai (1350 m alt.) și retur. Un grup de montaniarzi de la Clubul Boreal au pornit la munte. Mai întâi și-au dat întâlnire la Gara de Nord, bucuroși că vor călători cu “tren de plăcere”. Apoi drumul până la Predeal l-au petrecut cu jocuri, glume, privit pe geam, reîntând gările în care a oprit trenul. În gara Predeal au dat binețe unei bătrâne locomotive, au ascultat explicațiile legate de trecutul istoric al stațiunii și detaliile despre drumeție. Pe tot parcursul traseului au urmărit marcajele turistice și peisajul. Au localizat munții pe care i-au putut vedea. În poiana de la Cabana Susai au trecut la joacă. Iar la întoarcere, în Predeal, așteptând trenul, au sărbătorit reușita acestei ieșiri pe munte cu un binemeritat suc și o delicioasă înghețată.

Drumeție în câmpie

Data: 09 iulie

Excursie la Dervent pe ruta București – Lehliu – Călărași (trecere cu bacul peste Dunăre dus-întors) – Mănăstirea Dervent – Călărași – Făurei – Lehliu – București. Ziua de 9 iulie a fost una frumoasă pentru un grup de copii de la Clubul Boreal. Au pornit într-o excursie numită „Drumeție în câmpie”. Mai întâi ne-am urcat în microbuz și am străbătut drumul până la Călărași – Chiciu, loc de îmbarcare pe bac pentru trecerea Dunării în Dobrogea. Imediat ce am ajuns pe celălalt mal al fluviului am mers la Mănăstirea Dervent. După vizitarea ei am luat-o pe cărare către Izvorul Sf. Andrei, izvor cu apă rece și bună. Aici am umplut bidonașele, pentru a duce și acasă apă binecuvântată. Apoi ne-am întors, am trecut din nou Dunărea și am servit masa de prânz la un restaurant pe malul ei. Drumul nostru a continuat până la Balta Pupăza, unde am întâlnit multe păsări exotice: lebede albe și negre, rațe mandarin, păuni, porumbei, gâște de Himalaya etc. Copiii le-au hrănit cu firimituri de pâine pregătite de acasă, pentru a le aduna în jurul lor și pentru a le observa mai bine. Iar la întoarcere, pe un câmp unde am zărit o vulpe roșcată și un urechiat de iepure sălbatic, am cules flori nemuritoare pentru mămicile noastre.

Excursie la Clinceni, la Air Show, organizat de Aeroclubul României

Data: 1 Iunie

Excursie la Cheia (jud. Prahova), la cules de ghiocei: drumeție pe Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ților Zăganu, observații asupra schimbărilor care au loc în natură la sosirea primăverii, a florei (ghiocei și viorele) și faunei, jocuri în aer liber (sportive, recreativ-distractive), legende ale locurilor vizitate

Data: 06 aprilie

Vizitarea Mănăstirii Cheia și a Muzeului Văii Teleajenului din Vălenii de Munte.

Weekend la schi, pe pârtiile din Azuga

Data: 01-03 martie

O zi la schi fond

Data: 22 februarie

Al doilea copil de la Clubul Boreal, care sparge gheaţa (zăpada) la schi fond: David Voiculescu, 8 ani, clasa a II-a, Şcoala nr. 79 Bucureşti.

O zi la schi fond

Data: 15 februarie

Clubul Boreal adresează această invitaţie copiilor cu vârsta minimă de 8 ani care sunt dispuşi să încerce gustul efortului şi plăcerea mersului pe zăpadă.
Practicarea schiului de fond este asociată cu natura, aerul curat ozonificat, liniştea pădurilor, frumuseţea somptuoasă a munţilor, starea excelentă de sănătate şi vigoare, tenacitatea.
Acest sport este accesibil tuturor vârstelor. Simplitatea tehnicii, senzaţia de siguranţă în alunecare, încercată chiar de la primele lecţii, dau încredere în forţele proprii şi îndeamnă la parcurgerea de trasee din ce în ce mai lungi şi mai dificile. Fiecare practicant al sportului acesta va găsi multiple satisfacţii în alunecarea pe zăpadă într-un ritm dat de vârsta, puterile şi ambiţiile sale.
Pentru copii are o influenţă favorabilă dezvoltării şi întăririi organismului. De asemenea le dezvoltă curajul, iniţiativa şi capacitatea de a aprecia şi a lua hotărâri; îi obişnuieşte cu învingerea greutăţilor.
În comparaţie cu adulţii, copiii au avantaje care-i fac să întâmpine mai puţine dificultăţi în învăţarea tehnicii:
– spiritul de observaţie şi imitaţie îi ajută pe copii să înveţe rapid mişcările noi;
– centrul de greutate al copilului se găseşte mai aproape de sol, echilibrul fiind mai uşor de menţinut;
– mobilitatea superioară adulţilor;
– instinctual de conservare mai redus îi avantajează pe copii la însuşirea anumitor procedee;
– copiii având o greutate mai redusă, presiunea pe care o exercită asupra zăpezii este mai mică, fapt ce uşurează mult executarea schimbărilor de direcţie.
Deşi tehnica deplasării în teren pe schiuri este accesibilă tuturor vârstelor şi învăţarea ei nu necesită timp îndelungat, iniţierea în schiul de fond trebuie făcută în condiţii optime, acordând atenţie tuturor aspectelor privitoare la monitorii de schi, teren (traseul de şcoală), echipament.
În staţiunea Azuga schiul de fond are o frumoasă tradiţie şi rezultate remarcabile pe plan internaţional, în domeniul de competiţie, existând condiţii foarte bune pentru învăţare, practicare şi antrenament.
Astfel dorim să încercăm să le dezvăluim şi copiilor noştri frumuseţea şi beneficiile acestui sport, aşa cum am realizat cu rezultate atât de bune şi cu schiul alpin care este deja o tradiţie a activităţilor noastre. Pe lângă plăcerea, nu scutită de comoditate, a coborârilor şerpuioare pe pârtiile special amenajate pentru schi alpin va fi şi bucuria străbaterii unei păduri de brazi cu ramurile îndovoiate de greutatea zăpezii într-o zi însorită de iarnă.
Şi poate, în viitor, parcurgerea crestelor montane cu zăpezi imaculate şi orizonturi largi, prin practicarea schiului de tură ce este o cumulare a turismului şi alpinismului hivernal cu schiul alpin şi schiul de fond.
Aveţi mai jos fotografii cu primul copil la schi fond de la Clubul Boreal, Rareş Ioan, 8 ani, clasa a III-a, Şcoala nr. 97 Bucureşti.

Weekend la schi, pe pârtiile din Azuga

Data: 08-10 februarie

Excursie la schi, la Azuga

Data: 21 decembrie

Drumeție în M-ții Baiului (marcaj cruce roșie; 4-5 ore de mers): Azuga – Culmea Sorica (urcare cu telegondola) – Vf. Cazacu (1753 m) – Vf. Băiuțul (1834 m) – Culmea Zamora – Castel Cantacuzino din Bușteni

Data: 11 septembrie

Drumeție în M-ții Tătaru, pe traseul: Poiana Valea Stânei (945 m alt.) – Plaiul Cetății (marcaj cruce roșie) – Tabla Bușii (puțin peste 1300 m alt.; marcaj bandă roșie) – Cimitirul Eroilor – Pasul Boncuța (1078 m alt.) – Poiana Valea Stânei, circa 3 – 4 ore de mers; traseu ușor prin pădure și pășune alpină, diferență de nivel 350 m)

Data: 02 august

Zi de drumeție pe munte, pentru copiii de la Clubul Boreal. Dis-de-dimineață am pornit la drum spre Cheia (jud. Prahova), am mers pe Valea Telejenelui până în Poiana Valea Stânei (945 m alt.). Din Pasul Boncuța (1078 m alt.) am urcat în M-ții Tătaru (1400-1500 m alt.), având în spate M-ții Zăganu, iar în față M-ții Siriu. Pe culme am dat peste ruinele unei cetăți medievale, dar și urme din primul război mondial: tranșee, gropi săpate de obuze, puncte de observație pentru soldați. La Cimitirul Eroilor de la Tabla Bușii micii montaniarzi au depus o coroană de flori și au aprins lumânări, în memoria soldaților căzuți aici.
Cimitirul a fost ridicat după încheierea primului război mondial, când locuitorii din satele de la poalele muntelui au urcat aici pentru a-i îngropa creștinește pe soldații români și pe dușmani. Din anul 1926 se face an de an slujba de pomenire pe 6 August, „Schimbarea la față a Domnului”. Vin aici oameni din zone diferite ale țării pentru pomenire, cu gândul ca poate „moșu'” odihnește în acest cimitir. O altă trăsătură frumoasă a poporului nostru, puțin știută… Lucruri aflate chiar de la dl. primar, prezent la cimitir, pentru pregătirea manifestațiilor ce urmau să aibă loc pe 6 August.
Întoarcerea a fost pe un alt traseu, prin pădure, unde am cules zmeură dulce și parfumată. Microbuzul ne-a așteptat chiar la ieșirea din pădure și, odată urcați în el, ne-am întors acasă. În această frumoasă zi am parcurs mai multe cărări: de munte, unde copiii s-au dovedit a fi adevărați montaniarzi, cărări geografice și câteva file din istoria neamului nostru.

Excursie la Aeroclubul Ghimbav

Data: 8 iunie

Ne jucăm printre avioane și planoare.
Vedem cum se lansează parașutiștii și cum aceștia aterizează într-un punct fix.
La întoarcere vizităm expoziția de trenulețe din Gara Regală Sinaia.

Drumeție în M-ții Piatra Craiului, la Colțul Chiliilor

Data: 10 aprilie

Excursie la Zimbrăria Neagra – Bucșani (ediția a III-a), numai cu copiii preșcolari

Data: 05 aprilie

Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu și Cazacu

Data: 02 – 04 martie la schi

Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu, Cazacu și Sorica

Data: 17 – 19 februarie la schi

Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu și Cazacu

Data: 28 ianuarie – O zi la schi

Excursie la Zimbrăria Neagra – Bucșani (ediția a II-a), Mănăstirea Dealu și Curtea Domnească din Târgoviște

Data: 10 decembrie

Excursie la Zimbrăria Neagra – Bucșani și la Schitul Cetățeni – Negru Vodă

Data: 26 noiembrie

Plimbare cu mocănița la Covasna

Data: 03 septembrie

Excursie la Cheia (jud. Prahova), Ascensiune în M-ții Ciucaș pe următorul traseu: Pasul Bratocea (1263 m, cu microbuzul până aici) – Culmea Bratocea – Șaua Tigăilor (1745 m) – Vf. Ciucaș (1954 m) marcaj bandă roșie 4-5 ore – Șaua Tigăilor (1745 m) – Șaua Teslei (1347 m) – Poiana Teslei marcaj cruce roșie – Cabana Babarunca marcaj bandă roșie 3-4 ore, loc unde ne-a așteptat microbuzul

Data: 05 – 06 iulie

Excursie în Dobrogea: Ascensiune în M-ții Măcin – Culmea Pricopan

Data: 27 – 29 mai

Excursie pe Valea Argeșului: Mănăstirea Curtea de Argeș, Fântâna lui Manole – Lacul Vidraru, plimbare cu vaporasul – vizitarea Hidrocentralei Vidraru, coborâre în subteran cu liftul – Cetatea Poienari

Data: 14 mai

Excursie pe Valea Dâmboviței: Mănăstirea Cetățuia (Schitul Cetățuia Negru Vodă), biserică rupestră (881 m alt.) – Mausoleul Mateiaș (Valea Mare – Pravăț) – Casa memorială George Topârceanu din Nămăiești – Mănăstirea Nămăiești, biserică rupestră

Data: 20 aprilie

La cules de ghiocei și viorele: Cheia (jud. Prahova) – Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu

Data: 02 aprilie

la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu, Cazacu și Sorica

Data: 18 – 20 martie

la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu, Cazacu și Sorica

Data: o4 – 06 martie

O zi la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu și Cazacu

Data: 19 februarie

Excursie la Cheia (jud. Prahova), ascensiune în Munții Ciucaș pe următorul traseu: Pasul Bratocea (1263 m, cu microbuzul până aici) – Culmea Bratocea – Șaua Tigăilor (1745 m) – Vf. Ciucaș (1954 m) – Culmea Tigăile Mari – Cabana Ciucaș marcaj bandă roșie 4-5 ore – Valea Berii – Podul Berii marcaj cruce albastă 2-3 ore, loc unde ne-a așteptat microbuzul.

Data: 01 – 02 oct.

Excursie la Covasna: Vizitarea cetăților săsești Prejmer și Hărman – Plimbare cu mocănița (zug-ul) – Jocuri de rol: mecanic de locomotive, șef de gară, controlor (copiii vor fi echipați corespunzător și vor manevra trenul conform regulilor C.F.R., prin amabilitatea celor de la mocăniță) – Vizitarea parcului din Covasna: borviz și vulcan noroios – expoziția de trenulețe din gara Sinaia.

Data: 24 sept.

Excursie la Cheia (jud. Prahova), ascensiune în Munții Ciucaș pe următorul traseu: Podul Berii – Izvorul Nicolae Ioan – Cabana Ciucaș – Izvorul Nicolae Ioan marcaj cruce albastră – Cabana Muntele Roșu – Cheia marcaj bandă galbenă.

Data: 09 sept.

Excursie la Covasna: plimbare cu mocănița (zug-ul) – Vizitarea parcului din Covasna: borviz și vulcan noroios.

Data: 30 iulie

Excursie la Cheia (jud. Prahova), ascensiune în Munții Ciucaș – Culmea Gropșoarele – Zăganu, pe următorul traseu: Cabana Muntele Roșu 1280 m – Vf. Muntele Roșu – La Răscruce (1805 m; marcaj triunghi roșu) – Vf. Gropșoare (1883 m) – Vf. Zăganu (1817 m) – Stâna din Zăganu (marcaj cruce roșie) – Valea Tâmpei – Cheia, circa 5 – 6 ore de mers. Admirarea florei din zonă, în special floarea reginei (floarea de colț, ocrotită de lege), cules de fragi, lucru pe hartă.

Data: 27 iulie

Excursie la Zărnești (jud. Brașov)

Data: 15 iulie

ascensiune în M-ții Piatra Craiului, pe traseul: Cabana Gura Râului 740 m alt. – Fântâna lui Botorog – Poiana Zănoaga – Cabana Curmătura 1470 m alt. (marcaj bandă galbenă)– Valea Curmăturii – Prăpăstiile Zărneștilor – Fântâna lui Botorog – Cabana Gura Râului (marcaj bandă albastră), circa 6 – 7 ore de mers. Jocuri de orientare turistică, lucru pe hărți.

Excursie la Dâmbu Morii – Canionul Șapte Scări (jud. Brașov)

Data: 30 iunie

Ascensiune în M-ții Piatra Mare, pe traseul: Cabana Dâmbu Morii – Canionul Șapte Scări (marcaj bandă galbenă)– Prăpastia Ursului – Cabana Dâmbu Morii (marcaj triunghi albastru), circa 4 ore de mers. Jocuri de orientare turistică, lucru pe hărți.

Excursie la Azuga (jud. Prahova)

Data: 12 iunie

ascensiune în M-ții Baiului (marcaj cruce roșie; cam 2 ore de mers): Azuga – Culmea Sorica (urcare cu telegondola) – Vf. Cazacu (1753 m) – Vf. Băiuțul (1834 m) – Culmea Zamora – Castel Cantacuzino din Bușteni, unde ne-a așteptat microbuzul. Jocuri de orientare turistică, lucru pe hărți, legende ale locurilor vizitate.

Două excursii la Dunăre, cu două grupuri diferite

Data: 02 și 03 iunie

traversarea Dunării cu bacul la Chiciu – Ostrov (dus-întors), vizitarea Mănăstirii Dervent, izvorul Sf. Andrei, vizită la Balta Făurei, unde am văzut: lebede albe, lebede negre, păuni albi, păuni arlechini, porumbei-curcan, rațe mandarin, rațe de Nil, rațe de Canada, călifari albi, călifari roșii etc. Copiii s-au plimbat prin ograda lor, printre cuiburi, au văzut cum clocesc ouăle, puișorii lor, le-au hrănit cu firimituri de pâine.

Excursie la Predeal (jud. Brașov)

Data: 05 mai

vizitarea Mănăstirii Sf. Nicolae din Predeal, Drumeție în Munții Predealului: Cabana Cioplea (1100 m alt.)– Cabana Susai (1350 m alt.) și retur (marcaj cruce roșie). Observații asupra schimbărilor din natură, a florei (ciuboțica-cucului, viorele, fagul și bradul) și faunei, jocuri în aer liber (sportive, recreativ-distractive), legende ale locurilor vizitate.

Două excursii la Cheia (jud. Prahova), la cules de ghiocei și viorele

Data: 30 și 31 martie

vizitarea Mănăstirilor Suzana și Cheia, drumeție pe Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ților Zăganu, observații asupra schimbărilor care au loc în natură la sosirea primăverii, a florei (ghiocei și viorele) & faunei, jocuri în aer liber (sportive, recreativ-distractive), legende ale locurilor vizitate.

Câte o zi la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu și Cazacu

Data: 16 feb., 13 și 20 martie