Excursiile anotimpului, anotimpul excursiilor

Excursia efectuată în ziua marelui praznic al Înălțării Domnului încheie perioada ieșirilor în natură din această primăvară, moment potrivit pentru a face o scurtă relatare a acestor acțiuni.

Copiii de la Clubul Boreal încep în fiecare an sezonul excursiilor de primăvară cu tradiționala plimbare la cules de ghiocei de la Cheia. După o iarnă neobișnuit de caldă în care, din cauza puținei zăpezi, nu s-a putut schia la fel de mult ca în alți ani, într-o dimineață de martie ei pornesc spre Munții Ciucaș. După parcurgerea drumului cu microbuzul, micii excursioniști își iau rucsacii în spate și pornesc pe drumul forestier de pe Valea Tâmpei, până în poiana străjuită de culmile Muntelui Roșu și Zăgan. Ghioceii sunt la locul lor ca în fiecare primăvară, dar anul acesta sunt puțin ofiliți, probabil din cauza temperaturilor ridicate. După culegerea unui mic buchet, începe joaca, profitând din plin de spațiul larg al poienii și de vremea superbă. Către amiază vântul începe să sufle și norii se adună, dar ploaia a venit după ce copiii au terminat de mâncat. Înainte de plecare, un popas la Mănăstirea Cheia, unde aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu și punem un buchet de ghiocei la icoana Maicii Domnului.

La începutul aprilie, o excursie mai scurtă la Zimbrăria Neagra (Ocolul Silvic Bucșani) pentru a vedea aceste animale emblematice în marea poiană, înainte de a se răspândi prin pădure în sezonul cald. După o scurtă dezamăgire când poiana era goală, bucuria a venit odată cu apariția zimbrilor și servirea mesei. Copiii au aruncat morcovii aduși de acasă peste gard, iar animalele blânde, deși imprevizibile, s-au apropiat pentru a fi admirate îndeaproape.

La începutul lunii aprilie, drumeție lungă prin pădurile și poienile de la poalele Bucegilor: plecare punctuală spre cabana Gura Diham, apoi traseul Poiana Izvoarelor – Pichetul Roșu – Poiana Coștilei – Plaiul Fânului și încheiere la Bușteni, unde aștepta microbuzul. Grupul, format din 17 copii și 7 adulți (cel mai mic participant având 3 ani), s-a comportat ca niște adevărați oameni de munte. După circa 6 ore de traseu, participanții s-au urcat în microbuz și s-au întors spre casă, sătui de oboseală, dar plini de amintiri de neuitat.

O nouă excursie pe partea cealaltă a Prahovei, în Munții Baiului: plecare la 07:00 spre Azuga, apoi urcare cu telegondola și plimbare până în zona golului alpin de lângă Vf. Urechea. Zăpada rezistentă a încântat copiii, iar drumul a continuat pe creasta principală și drumul tăiat de-a coasta până la telegondolă. După prânz la Hotelul Mărgăritar, următoarea surpriză a fost expoziția de trenulețe în miniatură de la gara Sinaia, primul contact al multora dintre copii cu o gară feroviară.

Participarea individuală a câtorva părinți și copii la regata din Portul Constanța, la sfârșitul lunii mai, a oferit ocazia rară de a vizita superbe nave cu vele, printre care legendarul velier-școală „Mircea”, aflat la aniversarea a 75 de ani.

Ultima excursie a primăverii, de Înălțare, a cuprins vizite la mănăstiri și monumente istorice din Târgoviște și Câmpulung: Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, Mausoleul de la Mateiaș și casa memorială George Topîrceanu de la Nămăești, unde copiii au recitat poezii și s-au rugat la icoana Maicii Domnului.

Toate aceste excursii au oferit copiilor între 4 și 10 ani prilejul de a descoperi natura, istoria și spiritualitatea locurilor vizitate, demonstrându-le că pot fi disciplinați și curajoși în fața provocărilor montane.

Articol scris de Adrian Casetti și publicat în numărul 3/2014 al revistei România Pitorească.