Eroii neamului și micii eroi de la Boreal
Timpul ne mănâncă, parcă, din urmă cu mare iuțeală și ne aruncă de data aceasta în vâltoarea evenimentelor de vară.
Astăzi ne oprim la Sărbătoarea “Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor”. Este o sărbătoare a verii, în care natura își îmbracă falnicele veșminte, și o sărbătoare a creștinilor, care își amintesc de Înălțarea lui Iisus Hristos la cer, la 40 de zile după Înviere. În același timp e Ziua Eroilor, sărbătoare națională a României, în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă de-a lungul veacurilor, pentru credință, libertate și întregirea neamului. Copiii nu trebuie să uite să-i cinstească pe înaintașii noștri.
Astfel, an de an, ei primesc o lecție de istorie și de curaj în Parcul Carol, la mormântul Soldatului Necunoscut: parada militară, depunerea coroanelor, fanfara și slujba de pomenire. În mâini flutură drapelul confecționat și colorat chiar de ei. Uneori sunt invitați în locuri privilegiate lângă militari, alteori li se oferă turul Castelului Peleș.
Nu toți însă merg în București. Un grup pornește dis-de-dimineață spre Valea Dâmboviței, întâi la Sfânta Liturghie pe vârf de munte, apoi la Mănăstirea Cetățeni, unde își compară pașii cu urmele lui Negru-Vodă, adâncite în piatră. Următorul obiectiv e Mausoleul de la Mateiaș, ridicat în memoria eroilor din toamna lui 1916, când armata română a rezistat invadatorilor pe culmea Carpăților.
Copiii coboară din microbuz cu drapele tricolore, candele și coroane de flori. Pășesc în liniște către osuar, depun coroana, aprind lumânările și rostesc rugăciuni și versuri dedicate eroilor. Cel mai mare al lor entuziasm e scena de luptă din muzeu: diorama soldaților români în tranșee, cu efecte de sunet și lumină, urmată de trâmbițele de victorie și Imnul Eroilor. Pe drumul de întoarcere, printre bidoane de apă, se aud strigăte jucăușe: “Împușcați-mă și pe mine, vreau să fiu erou!”, iar noi completăm lecția de istorie cu povestea veteranilor și a supraviețuitorilor de război.
O lecție de istorie împletită cu cea a muntelui e și excursia la Cimitirul Eroilor – Tabla Buții (1.335 m). Plecăm din Valea Teleajenului spre Poiana Stânii (945 m) și apoi în Pasul Boncuța (1.078 m), de unde începe poteca marcată cu bandă roșie. Drumul urcă printre ruinele romanilor și pe platoul de lângă cimitir descoperim tranșee și urmele obuzelor din Primul Război Mondial.
Pajiștea e liniștită, cu crucile ordonate sub un zid alb cu șindrilă, iar copii scot din rucsaci candele pe care le aprind rând pe rând pe morminte, rostind:
“Și ne închinăm: – Dă, Doamne,
C-ale noastre rugăciuni
Pentru cei fără de morminte
Să se facă-n cer cununi!”
Text și fotografii: Aniela și Adrian Casetti
www.club-boreal.ro