Excursii

21 iunie: Cea mai lungă zi din an o petrecem la malul mării. Dis de dimineață pornim spre Constanța. O plimbare cu vaporașul în Portul Turistic și pe Marea Neagră ne înviorează și ne transformă în navigatori. Apoi savurăm o delicioasă înghețată, după care devenim micii scăldători pe Plaja Modern. Joaca și voia bună s-au încheiat la ora 17.00, când, cu părere de rău, ne-am urcat în microbuz și am pornit spre casă.

23 martie: Din nou la schi, după proaspăta ninsoare din această săptămână. Dăm tuturor invitația și ajungem la Azuga, pe pârtie, 16 iubitori ai iernii și ai acestui sport. ”Am avut încă o minunată zi la schi și vă datorăm mulțumiri pentru idee și inițiativă. Pusesem deja schiurile în depozit, gecile și mănușile în dulapul de iarnă, dar cu această ocazie le-am mai dat o șansă pentru acest sezon. Cine știe, poate weekend-ul viitor le folosim la Sinaia. Oricum, băieții au depășit recordul la zile de schi pe 2018. Vă mulțumim încă o dată! Irina & băieții”

08 Martie: În această zi pe pârtie la Azuga dăruim zâmbete, veselie și bucuria alunecării pe schiuri mamelor ce ne-au însoțit în excursie. La mulți ani!

01 martie: Primăvară, mărțișoare și schi. Așa am sărbătorit prima zi din martie. O zi la schi, cu trenul la Azuga. Pârtia Sorica a fost toată a noastră. Iar când am încheiat schiul am mers la Fun Park unde am continuat distracția la tubing.

25 noiembrie: O nouă ieșire pe munte, de data aceasta cu mici și mari montaniarzi. Până la munte mergem cu trenul, o încântare pentru copii. Grupul vesel și gălăgios a parcurs următorul traseu: Azuga – Valea Grecului – Șaua Grecului – Șaua Baiului – Cabana Diham – Șaua Baiului – Cabana Gura Diham – Bușteni gară și acasă. Dacă la început ne-am înnoroit, apoi am alunecat pe frunze umede, ajunși în golul alpin am făcut bulgări de zăpadă. O adevărată aventură consumată în mai multe anotimpuri. Dar și pe noi ne-a consumat urcușul! Așa că la Cabana Diham ne reîmprospătăm forțele cu ciorbițe/ceaiuri/ciocolate calde. O plăcută moleșeală ne îmbie la leneveală, dar noi nu ne lăsăm și atacăm în forță poteca către Bușteni.

05 octombrie: Ziua Internaţională a Educaţiei nu poate fi sărbătorită la Clubul Boreal decât printr-o excursie. Cum vremea s-a anunţat deosebit de frumoasă, după sufletul copiilor cum am spune noi, am pornit la drum. Şi nu orice fel de drum, ci pe acela al fructelor din jud. Dâmboviţa, la Voineşti – Râul Alb. Deci am putea spune că toamna a debutat la Boreal prin tradiţionala excursie „La cules de mere”: pe cele de aur, că doar noi eram Prâslea cel Voinic, adică vreo 15 copii harnici, aşa cum veţi vedea în imaginile de mai jos.

09 august: Pe Şapte scări cu şapte mici alpinişti. Din nou pe munte, cu “cei 7 pitici” prin Canionul Şapte Scări. La întoarcere am urmat poteca prin Prăpastia Urşilor. Vremea a ţinut cu ştengarii, ca de obicei, o zi numai bună de umblat pe cărări de munte.

26 iulie: Să admirăm florile de colţ în Munţii Ciucaş, Culmea Gropşoarele Zăganu. O drumeţie cu mici montaniarzi, veseli şi curajoşi. Traseul a început din faţa Cabanei Muntele Roşu, am urcat pe Muntele Roşu şi de aici până la răscruce. Ne-am îndreptat apoi spre Vârful Gropşoarele, am parcurs zona cu lanţuri şi Podul de Aramă. Încet-încet am coborât pâna la faimoasa Stână din Zăganu pe care am găsit-o părăsită, iar de aici am luat drumul de căruţă ce ne-a scos în poiana de la poalele Zăganului. Dar până în poiană am găsit o zonă plină cu zmeură şi fragi, fructe atât de îmbietoare încât nu ştiai pe care să le culegi mai întâi. Harta traseului a fost desenată la club de câţiva participanţi.

16 mai: Excursie la Dunăre. A fost o ieşire plină de frumuseţi: ale naturii, ale istoriei, ale ţării, ale copiilor. Să povestim. Am pornit dis de dimineaţă către Dunăre. Soarele ne promitea o zi caldă, cu cer senin. Admirând din goana microbuzului lanurile de rapiţă cu maci roşii, cele de grâu, mai cu o poezie, mai cu un cântecel, am ajuns la un loc numai bun de picnic: la margine de pădure, o pădure de salcâmi care erau înfloriţi. Vorba lui Tudor Gheorghe: “Au înnebunit salcâmii!”. Dar gândul nostru era la Dunăre, la trecerea cu ferryboat-ul. Ajunşi la Chiciu, locul de îmbarcare, a trebuit sa aşteptăm puţin. Dar noi ne-am jucat, spre încântarea noastră dar şi a celor care mai aşteptau acolo. Imediat ce am ajuns pe celălalt mal al Dunării, ne-am îndreptat spre Mânăstirea Dervent unde eram aşteptati. Am intrat în biserică, în paraclisul cu Sfânta Cruce unde am rostit gânduri şi rugăciuni pentru cei dragi. Apoi la pangar am luat câte o cruciuliţa, câte o cărticică, să ne aminteasca de acest loc şi de aceasta zi. Iar la izvorul Sfântului Andrei am umplut câte un bidonaş cu apă rece şi binecuvântată, ca să ducem şi acasă. Masa de prânz am servit-o la trapeza mânăstirii, sub privirile blânde şi pline de blagoslovenie ale călugărilor. După o raită prin gospodărie în care am dat bucăti de pâine la mai toate orătăniile (a se citi puişori, găini, păuni, porumbei, iepuraşi) a trebuit să ne luăm rămas bun şi să purcedem pe drumul de întoarcere. Din nou cu ferryboat-ul, spre încântarea noastră, de data aceasta am  reuşit să stăm pe punte şi să admirăm fluvial. Iar pe malul lui am încins joaca în nisip, aşa cum facem la mare. O zi minunat petrecuta!

05 aprilie: În vizită la zimbri: Bucşani, Zimbrăria Neagra, jud. Dâmboviţa. A fost tare frumos şi tare bine în excursie. Toţi copiii au fost veseli, spirituali, cuminţi, ascultători. Nu am avut parte de soare, acesta a fost în sufletele noastre, se poate vedea în fotografii. A fost şi rece, am întrebuinţat căciulile şi mănuşile din rucsaci. Mai întâi am intrat în clădirea de la poartă, ce adăposteşte câteva animale sălbatice împăiate. Apoi am intrat în rezervaţie, zona destinată vizitatorilor. Zimbrii au venit pofticioşi la desertul portocaliu aruncat peste gard de copii. Ţin minte că alţi copii, din excursiile trecute, au ronţăit morcovii pe furiş, în microbuz, nu s-au îndurat să-i dea la animăluţe. Copiii de azi n-au fost egoişti. Apoi ei ştiu că veniţi în vizită, au adus o mică atenţie „gazdelor”. I-am observat, ne-am amuzat (“Uite unul care se mototoleşte în noroi!”), am aşteptat să iasă şi alţii din pădure. Şi pentru că vremea nu ne-a lăsat să facem picnic la iarbă verde, ne-am hotărât să-l pregătim în microbuz: tartine cu magiun de prune şi nuci, ceai cald din fructe de pădure cu scoţişoară (“Mereu ne faceţi ceai bun când mergem în excursie”) şi covrigi delicioşi aduşi de Ema. Apoi ne-am întors acasă. Adică la club.

21 martie: Prima excursie din acest an este la Cheia, jud. Prahova, la cules de ghiocei.
Din program:
– drumeţie pe Valea Tâmpei
– picnic în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu si M-tele Roşu
– cules de ghiocei pentru mama
– jocuri în poiană
– observaţii asupra vegetaţiei şi faunei montane
– vizită la Mânăstirea Cheia, pentru a-i duce Maicii Domnului un bucheţel de ghiocei
– servirea mesei de prânz la restaurant, în Vălenii de Munte
– vizitarea Muzeului florei şi faunei din Valea Teleajenului din Vălenii de Munte

15 octombrie: Excursie “La cules de mere” la Râul Alb – Voineşti, jud. Dâmboviţa
“Glume, râs şi cânt ales
Risipi-vom la cules!”
Cu aceste versuri pe buze un grup de copii au pornit dis de dimineaţă la Voineşti – Râul Alb, la cules de mere. Livada a răsunat de hărnicie şi voioşie. Coşurile au fost umplute cu aceste fructe delicioase cât ai bate din palme. La fel şi lăzile pentru gustările de fructe de la club. A urmat o plimbare pe uliţele satului şi masa de prânz de la livadă. Apoi ne-am întors acasă cu făgăduiala că vom reveni şi anul următor!

02 septembrie: Excursie regală, cu copii adevăraţi montaniarzi, curajoşi, temerari, vânjoşi, de la cel mai mare pâna la cel mai mic. Pentru că trebuie să vă spunem, au fost câţiva (mai multişori de data aceasta) care au primit „botezul” în ale muntelui.
Ca de obicei, „veteranii” excursiilor noastre ştiu deja, prima oprire a fost la covrigi, la Comarnic, pe care i-am ronţăit până la Sinaia. Am vizitat Mânăstirea Sinaia, după care am pornit spre Cota 1400. Din acest drum a început drumeţia noastră, pe marcaj „dungă” albastră, cum au remarcat copiii. Cu un energizant în burtică, am luat la pas poteca prin pădure în care am găsit o mulţime de ciuperci  admirate doar cu privirea. Mai cu o pauză, mai cu mici discursuri, am ajuns la un izvor unde ne-am umplut bidonaşele cu apă rece şi curata. Imediat după izvor am ieşit în Poiana Stânii, o frumoasă pajişte la poale de Bucegi. A urmat picnicul, joaca şi iar joacă. Când timpul dedicat poienii a expirat, am urcat pe Stâncile Franz Joseph de unde am admirat Valea Prahovei şi munţii care se vedeau: Baiului, Piatra Mare şi Postăvaru. Şi din nou pe potecă, la vale de astă dată, până la microbuz. Care ne-a dus la masă în Poiana Ţapului, la Hotel Mărgăritar, gazda noastră pentru taberele de schi. Cel mai bun a fost, ca de obicei, desertul, clătite cu îngheţată, aşa i-a răsfăţat d-na Cici, bucătăreasa, pe copii. Ultima oprire a fost tot în Sinaia, Gara Regala, la expoziţia de trenuleţe. Şi din nou acasă, obosiţi,! dar mai bogaţi sufleteşte şi trupeşte.

10 august: Jocurile în bătăturile colegilor noştri din apropierea Bucureştiului continuă. Astăzi încingem mingea la Ciofliceni, la Tudor şi Rareş Ioan.

03 august: O zi pe care o dedicăm bălăcelii. Ne îndreptăm dis de dimineaţă către Călăraşi. Cum soarele nu vrea să se arate, ne imaginăm că va fi o zi fără baie. Mergem până la Chiciu unde luăm bacul dus-întors, într-o plimbare pe Dunăre. Şi cum încep să râdă copiii, iată că şi soarele ne zâmbeşte. Aşa că pornim întins spre plajă, pentru a petrece toată ziua la scăldat. Şi iată cum această zi a rămas una de neuitat!

20 iulie: Pornim dimineaţa din Bucureşti pentru a petrece o zi “La bunici”. Destinaţia noastră a fost Gruiu, unde am ajuns de îndată. Aici i-am luat pe colegii noştri Paul şi Tudor şi am mers împreună la Mânăstirea Căldăruşani, la slujbă. Micul dejun a fost servit în parcul mânăstirii, după care am dat o raită în împrejurimi: la Lacul Căldăruşani, la pangar, la muzeul ce adăposteşte tablouri religioase pictate de Nicolae Grigorescu în perioada în care îşi făcea ucenicia la Căldăruşani. La sfârşitul slujbei ne-am întors la Gruiu. Bunica ne aştepta cu bucate delicioase, pregătite anume pentru noi: pizza, prăjitură Negresă şi limonadă. Apoi fructe din livadă: mere văratice şi mure. Şi apoi JOACĂĂĂĂĂ cât cuprinde, cum numai copiii ştiu să o facă. Timpul nemilos ne-a dat semne că trebuie să ne întoarcem acasă. Dar las’ că mai mergem noi şi la alţi colegi şi vom încinge joaca şi în curţile lor!

05 aprilie: Deschidem sezonul excursiilor şi al drumeţiilor cu obişnuita ieşire la munte, la cules de flori de primăvară. Programul excursiei a fost următorul:
– cântece, poezii  şi glume în microbuz, până am ajuns la Cheia (jud. Prahova);
– drumeţie pe Valea Tâmpei, în Poiana Vacii, la poalele Zăganului şi Muntelui Roşu;
– picnic în poiană; jocuri şi multă veselie;
– activităţi cu responsabilităţi. Copiii au căutat fluturi, păienjeni, cuiburi, conuri, muşchi, buşteni etc. şi au vorbit despre cele găsite.
– au cules câte o piatră, şi-au scris numele pe ea şi le-au lăsat pe toate în grija unui falnic fag, cu gândul că le vor regăsi anul următor;
– bucheţele pentru mama: fiecare a cules Floarea Paştelui, multe fire, aşezate cu grijă în câte un pahar cu apă (luată din pârâiaşul ce clipocea în poiană), ca să reziste până la Bucureşti.
– vizitarea Mânăstirii Cheia, unde Maica Domnului ne aştepta, ca în fiecare an, să-i aducem bucheţele de flori la icoana Sa.
– servirea mesei de prânz la restaurant;
– vizitarea Muzeului Natura Văii Teleajenului din Vălenii de Munte.
A fost o excursie bogată, cu multe activităţi şi cunoştinţe noi, o adevărată şcoală în natură.

13 august: O nouă tură pe munte, căutători de răcoare. Pornim spre Valea Prahovei, Munţii Bucegi. Traseul parcurs este următorul: Sinaia Cota 1400 – urcare cu telescaunul pe platou – coborâre pe fostul drum de vară (acum nemarcat) până în Şaua Lăptici (1830 m) – Cabana Padina (1509 m marcaj bandă roşie) – Schitul Peştera – Peştera Ialomiţei (vizitare) – Păstrăvărie (locul de îmbarcare în microbuz). Pe un timp frumos, de vară, a fost o excursie voioasă cu copii şi părinţi toţi adevăraţi montaniarzi.

23 iulie: La scăldat! Nu de Ion Creangă, ci de Clubul Boreal.
Cine nu a mers în copilărie la scăldat? Ne propunem, aşadar, să le împărtăşim copiilor din amintirile noastre legate de verile fierbinţi. Dar nu în Bucureşti, pe malul Dâmboviţei, ci la Călăraşi, pe malul Dunării. Întâi vizităm Grădina Zoologică din acest oraş, după care ne oprim la Dunăre. Aici baie în toată regula, în apa caldă a bătrânului fluviu. Facem doar o pauză pentru masa de prânz la restaurant, apoi un somnic de după amiază pe plajă, la adăpostul umbrelelor. Din nou bălăceală până spre seară. Cum nu ne mai dăm plecaţi, reuşim să pornim spre casă cu promisiuni de a reveni.

16 iulie: O tură pe munte, pentru adevăraţi montaniarzi. În această “expediţie” am cucerit două vârfuri de peste 2000 m altitudine din M-ţii Bucegi: Vf. cu Dor (2030 m)şi Vf. Furnica (2103 m). Traseul a fost următorul: Cota 1400 m – Şaua Vf. cu Dor (1925 m; pe drumul de vară până aici. Popas pentru masă la soare/ceaţă) – Masa Ciobanului – Vf. cu Dor – Şaua Vf. cu Dor – Cabana Cota 2000: popas pentru ciocolată caldă – Vf Furnica – Şaua Călugărului – Piatra Turcului – Cota 1400 pe drumul de vară. Şi oprire la Popasul Haiducilor din Sinaia pentru sărbătorirea reuşitei acestei ture.

07 iulie: Excursie la Dunăre cu titlul “La scăldat!”. Pornim dis-de-dimineaţă spre Călăraşi – Chiciu, de unde traversăm Dunărea cu bacul. Ajungem astfel la Mânăstirea Dervent, unde micii excursionişti se roagă la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la crucea de leac. De la Părintele Efrem aflăm istoria acestui loc. Apoi mergem la izvorul Sfântului Andrei, ne răcorim cu apa proaspătă şi rece, luăm şi pentru acasă şi ne întoarcem la bac. Odată ajunşi la Călăraşi, mâncăm de prânz la restaurant. Înarmaţi cu găletuşe, lopăţele etc. luăm cu asalt plaja din spatele restaurantului, pe malul Dunării, cu gând de întemeietori de castele si alte construcţii. Entuziasmul s-a încheiat când am intrat cu picioarele în apa caaaldăăăăă! Ce construcţii! Lăsăm totul baltă şi pornim în iureş LA SCĂLDAT! Iar seara, cu părere de rău dar cu promisiuni de revenire în acest loc, pornim spre casă.

06 mai: Excursie la Zărneşti, în vizită la urşi, rezervaţia Libearty şi joacă pe tăpşane cât cuprinde!

17 aprilie: Excursie pe Valea Teleajenului, la cules de Floarea Paştelui. Din program:
– Vizitarea Mânăstirii Cheia;
– Drumeţie pe Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu. Observaţii asupra schimbărilor care au loc în natură la sosirea primăverii, a florei (ghiocei şi viorele) şi faunei;
– Ceai fierbinte şi fructe;
– Jocuri în aer liber: sportive, recreativ-distractive;
– Legende ale locurilor vizitate;
– Servirea mesei de prânz la Hotel Cheia.

19-20 ianuarie: Pinguini pe schiuri. Prima excursie din acest an. Un grup de copii de la Clubul Boreal, cu vârste cuprinse între 3 si 7 ani, au mers la Azuga, pentru a se iniţia în “tainele schiului”. Au fost două zile de munte, de mers şi alunecare pe schiuri, pe zăpadă, în natură. A fost o testare a comportamentului lor, de a sta o noapte fără părinţi, numai între copii şi personalul de la club, testare trecuta de fiecare cu notă maximă. Acum rămâne dorinţa de a reveni la munte pentru mai multe nopţi şi pentru a progresa în acest frumos sport al iernii.

15 noiembrie: O zi deosebit de frumoasă pentru excursia noastră propusă în această sâmbătă. Grupul de montaniarzi, mici şi mari, au traversat M-ţii Bucegi, la altitudinea de 1800 m. Traseul a fost urmatorul: Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m), marcaj bandă roşie – Pichetul Roşu – La Prepeleag (1800m) – Cabana Mălăieşti (1720 m), marcaj triunghi roşu – Valea Mălăieşti spre Râşnov, marcaj bandă albastră. La ieşirea potecii în drumul forestier ne-a aşteptat mirobuzul. Durata traseului a fost de 7 ½ ore.

21 octombrie: Zi frumoasă de toamnă. Cum altfel putem sa o petrecem decât pe cărări de munte, în poiană? Aşa ca dis de dimineaţă am plecat din Bucureşti. Prima oprire a fost la Mânăstirea Sinaia. Apoi microbuzul ne-a lăsat pe drumul ce duce spre Cota 1400, unde porneşte poteca cu marcaj bandă albastră spre Poiana Stâna Regală. Poteca străbătută trebuia să fie aleea pietruită din timpul regelui Carol I, însă noi am găsit-o acoperită cu un covor foşnitor de frunze uscate. În pădure am cules frunze, din care ne-am făcut coroniţe în poiană, declarându-ne prinţi şi prinţese ale munţilor. După ce ne-am săturat de joacă am mers la restaurantul Hotelului Mărgăritar din Poiana Ţapului, unde am servit masa de prânz. Şi răpuşi de oboseală ne-am înapoiat către casă, dormind zdravăn în microbuz.

03 octombrie: Este toamnă şi prin urmare am organizat o excursie în premieră pentru copiii de la Clubul Boreal: la cules de mere. Dis de dimineaţă am plecat din Bucureşti către Voineşti – Râul Alb. Imediat ce am ajuns la destinaţie am mers direct în livadă unde mai întâi am gustat câte un măr delicios şi tare gustos. Apoi ne-am pus pe treabă şi fiecare copil şi-a umplut coşuleţul pregătit de acasă, cu aceste minunate fructe. Am umplut şi lăzile pregătite pentru club, deoarece noi suntem foarte harnici! Lecţia despre fructe şi pomi fructiferi a fost una practică, deoarece teoria o ştia bine fiecare, de la club. Şi ziua s-a scurt nemaipomenit de repede, obligându-ne, totuşi, în ciuda dorinţei noastre de a mai rămâne pe aceste plaiuri dâmboviţene, să revenim acasă. Încărcaţi însă cu aceste minunate fructe culese de mâini micuţe.

13 august: O nouă excursie pe munte. Pentru că doritori au fost numai un băieţel de 5 ani împreună cu tatăl său, am ales un traseu pentru montaniarzi mai încercaţi. De la Cabana Gura Diham am urcat pe potecă nemarcată la Cantonul Silvic Colţii Morarului, apoi pe Valea Morarului şi pe Ţimbal. Anul trecut am găsit aici, în aceeaşi perioadă, multă zmeură coaptă. Credeam că şi acum vom putea culege bobiţele dulci şi aromate. Dar nu a fost aşa, am găsit tufişurile fără rod. Poate anul următor! În schimb am găsit pe Valea Morarului mulţi fragi roşii, ademenitori, pe care nu i-am ocolit deloc. Întoarcerea a fost pe aceeaşi potecă pe care am urcat, lăsând în urmă Ţimbalul, Colţii Morarului, Balaurul, splendoarea muntelui…

30 iulie: Drumeţie în M-ţii Ciucaş pe următorul traseu: Cabana Muntele Roşu (1288 m) – Valea Berii – Izvorul Teleajenului – Cabana Ciucaş ( 1595 m) – Vf. Ciucaş (1954 m) – Cabana Ciucaş – Valea Berii – Podul Berii. Opt ore de mers pe munte, în natură, cu admirarea florei în special floarea de colţi şi a faunei – o căprioară.

16 iulie: Drumeţie în M-ţii Piatra Mare pe următorul traseu: Dâmbu Morii (648 m alt.) – Canionul Şapte Scări (690 m alt.) – marcaj bandă galbenă – Prăpastia Urşilor Dâmbu Morii marcaj triunghi albastru – circa 4 ore.

09 iulie: Excursie la Tabla Buţii, Cimitirul Eroilor din M-ţii Tătaru. Drumeţie pe următorul traseu: Pasul Boncuţa (1078 m alt., cu microbuzul până aici) – Tabla Buţii (puţin peste 1300 m alt.) marcaj bandă roşie – Cimitirul Eroilor – Plaiul Cetăţii – Valea Stânii (945 m alt., unde ne-a aşteptat microbuzul) – marcaj cruce roşie   – 4 ore de mers; traseu uşor prin pădure şi păşune alpină, diferenţă de nivel 350 m).
Am mers pe Valea Teleajenului şi în apropiere de staţiunea Cheia – jud . Prahova ne-am înscris pe drumul forestier Mogoş, ce face legătura între Valea Teleajenului şi Valea Telejenelului. Pe această vale am continuat drumul până în Pasul Boncuţa, punct de plecare în drumeţie. Urcuşul până la Tabla Buţii a fost strabătut cu uşurinţă, copiii fiind antrenati cu ocazia altor drumeţii. Au “explorat” ruinele unei cetăţi medievale şi au descoperit urme de tranşee şi obuze din primul război mondial. De aici am coborât câteva zeci de metri până la Cimitirul Eroilor, împrejmuit cu un mic zid, adăpostit de molizi falnici. La umbra lor se rânduiesc mormintele individuale sau comune ale celor cunoscuţi sau respectiv necunoscuţi care, în zilele de 2-6 şi 26 octombrie 1916 au oprit armata germano-austro-ungară, aşa cum este consemnat în inscripţia de la intare “…ofiţeri şi ostaşi apărând sfânta noastră glie, se odihnesc sub cele lespezi de piatră, de sub colină, la un loc cu inamicul răpus, concretizând, chiar în mormânt, generozitatea blândului nostru popor”. Copiii au aprins candele la mormintele soldaţilor, au păstrat un moment de reculegere şi au rostit o poezie în memoria lor.
Iar coborârea s-a făcut prin pădure, adăpostindu-ne sub frunzişul ei de scurta ploaie de vară care parcă ne-a pus la încercare.
A fost o drumeţie pe drumuri istorice, căci poteca ciobănească parcursă urmează traseul pe unde odinioară romanii au construit un drum ce suia de la Slon şi ajungea la Vama Buzăului prin Tabla Buţii, iar mai târziu negustorii transportau mărfuri şi butiile cu vin (de aici numele pasului) din Ţara Românească în Transilvania şi invers.

06 iunie: Excursie la Cornu, la colegul nostru Teodor Stupariu. Mămica lui, profesor universitar la Facultatea de Geografie – Universitatea Bucureşti, ne-a învăţat să măsuram temperature aerului, viteza vântului, zgomotul, să folosim busola, să privim cu binoclul, să căutăm în poieni plante recunoscute pe planşe. Am vizitat Mânăstirea Cornu. Apoi am avut momentul nostru de joacă, în curte la Teodor.

29 mai: Excursie de “Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor” pe Valea Dâmboviţei, cu următoarele obiective:
– Drumeţie la Schitul Negru-Vodă – Cetăţeni, biserică rupestră. Aici participăm la Sfânta Liturghie, facem un tur de orizont, deoarece de aici, de sus, putem vedea până hăt, departe, şi păşim pe urmele lui Negru-Vodă;
– Ne jucăm şi servim masa de prânz la pensiunea Doru;
– Mergem la Mausoleul Mateiaş, unde depunem o coroană de flori, aprindem candele şi recităm poezia “Eroii noştri”, de Elena Farago;
– Vizităm Casa Memorială George Topârceanu şi recităm una din poeziile sale, “Un duel”;
– Mergem la Mânăstirea Nămăieşti, biserică rupestră.

26 aprilie: Drumeţie în M-ţii Baiului pe următorul traseu: Azuga – urcare cu telegondola în Culmea Sorica (1540 m alt.) – Culmea Urechea – Vf. Urechia (1715 m alt.) – coborâre în drumul forestier ce merge de-a coasta pe sub vârf – staţia de telegondolă şi coborâre în Azuga cu telegondola.
Servirea mesei de prânz la restaurantul Hotelului Mărgăritar din Poiana Ţapului.
Vizitarea expoziţiei de trenuleţe şi lego din Gara Regală Sinaia.

09 aprilie: Drumeţie în Bucegi pe următorul traseu: Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Pichetul Roşu – Refugiul Colţii Morarului – Poiana Văii Cerbului – Poiana Coştilei – Plaiul Fânului – Valea Cerbului

01 aprilie: Excursie la Zimbrăria Neagra de la Bucşani, jud. Dâmboviţa

19 martie: La cules de ghiocei – Cheia, jud. Prahova

17 ianuarie: O zi la schi cu copiii preşcolari, la Azuga

21 noiembrie: Excursie la Zimbăria Neagra din Bucşani, jud. Dâmboviţa şi vizitarea Mânăstirii Nucet

30 iulie: Drumeţie în M-ţii Bucegi, pe traseul: Sinaia – Cabana Schiori – Stâncile Franz Joseph – Cabana Poiana Reginei  şi retur (marcaj bandă albastră)

18 iulie: Drumeţie în Munţii Predealului. Predeal – Cabana  Cioplea (1100 m alt.) – Cabana Susai (1350 m alt.)şi retur. Un grup de montaniarzi de la Clubul Boreal au pornit la munte. Mai întâi şi-au dat întâlnire la Gara de Nord, bucuroşi că vor călători cu “tren de plăcere”. Apoi drumul până la Predeal l-au petrecut cu jocuri, glume, privit pe geam, reţinând gările în care a oprit trenul. În gara Predeal au dat bineţe unei bătrâne locomotive, au ascultat explicaţiile legate de trecutul istoric al staţiunii şi detaliile despre drumeţie. Pe tot parcursul traseului au urmărit marcajele turistice si peisajul. Au localizat munţii pe care i-au putut vedea. În poiana de la Cabana Susai au trecut la joacă. Iar la întoarcere, în Predeal, aşteptând trenul, au sărbătorit reuşita acestei ieşiri pe munte cu un binemeritat suc şi o delicioasă îngheţată.

09 iulie: Drumeţie în câmpie. Excursie la Dervent pe ruta Bucureşti – Lehliu – Călăraşi (trecere cu bacul peste Dunăre dus-întors) – Mânăstirea Dervent – Călăraşi – Făurei – Lehliu – Bucureşti
Ziua de 9 iulie a fost una frumoasă pentru un grup de copii de la Clubul Boreal. Au pornit într-o excursie numită „Drumeţie în câmpie”. Mai întâi ne-am urcat în microbuz şi am străbătut drumul până la Călăraşi – Chiciu, loc de îmbarcare pe bac pentru trecerea Dunării în Dobrogea. Imediat ce am ajuns pe celalalt mal al fluviului am mers la Mânăstirea Dervent. După vizitarea ei am luat-o pe cărare către Izvorul Sf. Andrei, izvor cu apă rece şi bună. Aici am umplut bidonaşele, pentru a duce şi acasă apă binecuvântată. Apoi ne-am întors, am trecut din nou Dunărea şi am servit masa de prânz la un restaurant pe malul ei. Drumul nostru a continuat până la Balta Pupăza, unde am întâlnit multe păsări exotice: lebede albe şi negre, raţe mandarin, păuni, porumbei, gâşte de Himalaya etc. Copiii le-au hrănit cu firimituri de pâine pregătite de acasă, pentru a le aduna în jurul lor şi pentru a le observa mai bine. Iar la întoarcere, pe un camp unde am zărit o vulpe roşcată şi un urechiat de iepure sălbatic, am cules flori nemuritoare pentru mămicile noastre.

1 Iunie: Excursie la Clinceni, la Air Show, organizat de Aeroclubul României

06 aprilie: Excursie la Cheia (jud. Prahova), la cules de ghiocei: drumeţie pe Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu, observaţii asupra schimbărilor care au loc în natură la sosirea primăverii, a florei (ghiocei şi viorele) şi faunei, jocuri în aer liber (sportive, recreativ-distractive), legende ale locurilor vizitate. Vizitarea Mânăstirii Cheia şi a Muzeului Văii Teleajenului din Vălenii de Munte.

01-03 martie: Weekend la schi, pe pârtiile din Azuga

22 februarie: O zi la schi fond
Al doilea copil de la Clubul Boreal, care sparge gheaţa (zăpada) la schi fond: David Voiculescu, 8 ani, clasa a II-a, Şcoala nr. 79 Bucureşti.

15 februarie: O zi la schi fond
Clubul Boreal adresează această invitaţie copiilor cu vârsta minimă de 8 ani care sunt dispuşi să încerce gustul efortului şi plăcerea mersului pe zăpadă.
Practicarea schiului de fond este asociată cu natura, aerul curat ozonificat, liniştea pădurilor, frumuseţea somptuoasă a munţilor, starea excelentă de sănătate şi vigoare, tenacitatea.
Acest sport este accesibil tuturor vârstelor. Simplitatea tehnicii, senzaţia de siguranţă în alunecare, încercată chiar de la primele lecţii, dau încredere în forţele proprii şi îndeamnă la parcurgerea de trasee din ce în ce mai lungi şi mai dificile. Fiecare practicant al sportului acesta va găsi multiple satisfacţii în alunecarea pe zăpadă într-un ritm dat de vârsta, puterile şi ambiţiile sale.
Pentru copii are o influenţă favorabilă dezvoltării şi întăririi organismului. De asemenea le dezvoltă curajul, iniţiativa şi capacitatea de a aprecia şi a lua hotărâri; îi obişnuieşte cu învingerea greutăţilor.
În comparaţie cu adulţii, copiii au avantaje care-i fac să întâmpine mai puţine dificultăţi în învăţarea tehnicii:
– spiritul de observaţie şi imitaţie îi ajută pe copii să înveţe rapid mişcările noi;
– centrul de greutate al copilului se găseşte mai aproape de sol, echilibrul fiind mai uşor de menţinut;
– mobilitatea superioară adulţilor;
– instinctual de conservare mai redus îi avantajează pe copii la însuşirea anumitor procedee;
– copiii având o greutate mai redusă, presiunea pe care o exercită asupra zăpezii este mai mică, fapt ce uşurează mult executarea schimbărilor de direcţie.
Deşi tehnica deplasării în teren pe schiuri este accesibilă tuturor vârstelor şi învăţarea ei nu necesită timp îndelungat, iniţierea în schiul de fond trebuie făcută în condiţii optime, acordând atenţie tuturor aspectelor privitoare la monitorii de schi, teren (traseul de şcoală), echipament.
În staţiunea Azuga schiul de fond are o frumoasă tradiţie şi rezultate remarcabile pe plan internaţional, în domeniul de competiţie, existând condiţii foarte bune pentru învăţare, practicare şi antrenament.
Astfel dorim să încercăm să le dezvăluim şi copiilor noştri frumuseţea şi beneficiile acestui sport, aşa cum am realizat cu rezultate atât de bune şi cu schiul alpin care este deja o tradiţie a activităţilor noastre. Pe lângă plăcerea, nu scutită de comoditate, a coborârilor şerpuioare pe pârtiile special amenajate pentru schi alpin va fi şi bucuria străbaterii unei păduri de brazi cu ramurile încovoiate de greutatea zăpezii într-o zi însorită de iarnă. Şi poate, în viitor, parcurgerea crestelor montane cu zăpezi imaculate şi orizonturi largi, prin practicarea schiului de tură ce este o cumulare a turismului şi alpinismului hivernal cu schiul alpin şi schiul de fond.
Aveţi mai jos fotografii cu primul copil la schi fond de la Clubul Boreal, Rareş Ioan, 8 ani, clasa a III-a, Şcoala nr. 97 Bucureşti.

08-10 februarie: Weekend la schi, pe pârtiile din Azuga

21 decembrie: Excursie la schi, la Azuga

PC210002.JPG PC210018.JPG PC210026.JPG PC210040.JPG PC210043.JPG PC210044.JPG

11 septembrie: Drumeţie în M-ţii Baiului  (marcaj cruce roşie; 4-5 ore de mers): Azuga – Culmea Sorica (urcare cu telegondola) – Vf. Cazacu (1753 m) – Vf. Băiuţul (1834 m) – Culmea Zamora – Castel Cantacuzino din Buşteni.

In formatie completa Cu spatele la munti Pe Vf. Baiutu Pe Culmea Zamora Si pe o galma... In padure

02 august: Drumeţie în M-ţii Tătaru, pe traseul: Poiana Valea Stânei (945 m alt.) – Plaiul Cetăţii (marcaj cruce roşie) – Tabla Buţii (puţin peste 1300 m alt.; marcaj bandă roşie) – Cimitirul Eroilor – Pasul Boncuţa (1078 m alt.) – Poiana Valea Stânei, circa 3 – 4 ore de mers; traseu uşor prin pădure şi păşune alpină, diferenţă de nivel 350 m)
Zi de drumeţie pe munte, pentru copiii de la Clubul Boreal. Dis-de-dimineaţă am pornit la drum spre Cheia (jud. Prahova), am mers pe Valea Telejenelului până în Poiana Valea Stânei (945 m alt.). Din Pasul Boncuţa (1078 m alt.) am urcat în M-ţii Tătaru (1400-1500 m alt.), având în spate M-ţii Zăganu, iar în faţă M-ţii Siriu. Pe culme am dat peste ruinele unei cetăţi medievale, dar şi urme din primul război mondial: tranşee, gropi săpate de obuze, puncte de observaţie pentru soldaţi. La Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii micii montaniarzi au depus o coroană de flori şi au aprins lumânări, în memoria soldaţilor căzuţi aici.
Cimitirul a fost ridicat după încheierea primului război mondial, când locuitorii din satele de la poalele muntelui au urcat aici pentru a-i înmormânta creştineşte pe soldaţii români şi pe duşmani. Din anul 1926 se face an de an slujba de pomenire pe 6 August, „Schimbarea la faţă a Domnului”. Vin aici oameni din zone diferite ale ţării pentru pomenire, cu gândul ca poate „moşu'” odihneşte în acest cimitir. O altă trăsătură frumoasă a poporului nostru, puţin ştiută… Lucruri aflate chiar de la dl. primar, prezent la cimitir, pentru pregătirea manifestaţiilor ce urmau sa aibă loc pe 6 August.
Întoarcerea a fost pe un alt traseu, prin pădure, unde am cules zmeură dulce şi parfumată. Microbuzul ne-a aşteptat chiar la ieşirea din pădure şi, odata urcaţi în el, ne-am întors acasă. În această frumoasă zi am parcurs mai multe cărări: de munte, unde copiii s-au dovedit a fi adevăraţi montaniarzi, cărări geografice si câteva file din istoria neamului nostru.

In Pasul Boncuta Micii montaniarzi studiaza harta traseului Incepem urcusul Pe ruine de cetate La Cimitirul Eroilor de la Tabla Butii Afara din gaura de obuz

8 iunie: Excursie la Aeroclubul Ghimbav:
Ne jucăm printre avioane şi planoare.
Vedem cum se lansează paraşutiştii şi cum aceştia aterizează într-un punct fix.
La întoarcere vizităm expoziţia de trenuleţe din Gara Regală Sinaia.

La aeroclub Veselie mare printre avioane La trenulete

10 aprilie: Drumeţie în M-ţii Piatra Craiului, la Colţul Chiliilor

PICT0010.JPG PICT0017.JPG PICT0053.JPG

05 aprilie: Excursie la Zimbrăria Neagra – Bucşani (ediţia a III-a), numai cu copiii preşcolari

PICT0021.JPG PICT0019.JPG PICT0037.JPG

02 – 04 martie la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu şi Cazacu

Inviorare pe partie Grupul vesel de schiori Schiem din inaltul muntilor

17 – 19 februarie la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu, Cazacu şi Sorica

Grupul nostru de schiori In varful partiei Sorica... si al muntelui Schiul - o placere!

28 ianuarie – O zi la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu şi Cazacu

Uraaa! Din nou la schi! si o bulgareala Noi suntem schiorii

10 decembrie: Excursie la Zimbrăria Neagra – Bucşani (ediţia a II-a), Mânăstirea Dealu şi Curtea Domnească din Târgovişte

26 noiembrie: Excursie la Zimbrăria Neagra – Bucşani şi la Schitul Cetăţeni – Negru Vodă

03 septembrie: Plimbare cu mocaniţa la Covasna

05 – 06 iulie Excursie la Cheia (jud. Prahova), Ascensiune în M-ţii Ciucaş pe următorul traseu: Pasul Bratocea (1263 m, cu microbuzul până aici) – Culmea Bratocea – Şaua Tigăilor (1745 m) – Vf. Ciucaş (1954 m) marcaj bandă roşie 4-5 ore – Şaua Tigăilor (1745 m) – Şaua Teslei (1347 m) – Poiana Teslei marcaj cruce roşie – Cabana Babarunca marcaj bandă roşie 3-4 ore, loc unde ne-a aşteptat microbuzul

27 – 29 mai Excursie în Dobrogea: Ascensiune în M-ţii Măcin – Culmea Pricopan

14 mai Excursie pe Valea Argeşului: Mânăstirea Curtea de Argeş, Fântâna lui Manole – Lacul Vidraru, plimbare cu vaporaşul – vizitarea Hidrocentralei Vidraru, coborâre în subteran cu liftul – Cetatea Poienari

20 aprilie Excursie pe Valea Dâmboviţei: Mânăstirea Cetăţuia (Schitul Cetăţuia Negru Vodă), biserică rupestră (881 m alt.) – Mausoleul Mateiaş (Valea Mare – Pravăţ) – Casa memorială George Topârceanu din Nămăieşti – Mânăstirea Nămăieşti, biserică rupestră

02 aprilie La cules de ghiocei şi viorele: Cheia (jud. Prahova) – Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu

18 – 20 martie la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu, Cazacu şi Sorica

o4 – 06 martie la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu, Cazacu şi Sorica

19 februarie O zi la schi: Azuga (jud. Prahova) – pârtiile BabyCazacu şi Cazacu

01 – 02 oct. Excursie la Cheia (jud. Prahova), ascensiune în M-ţii Ciucaş pe următorul traseu: Pasul Bratocea (1263 m, cu microbuzul până aici) – Culmea Bratocea – Şaua Tigăilor (1745 m) – Vf. Ciucaş (1954 m) – Culmea Tigăile Mari – Cabana Ciucaş  marcaj bandă roşie 4-5 ore – Valea Berii – Podul Berii  marcaj cruce albastă 2-3 ore, loc unde ne-a aşteptat microbuzul.