2017

25 noiembrie 2017: O nouă ieșire pe munte, de data aceasta cu mici și mari montaniarzi. Până la munte mergem cu trenul, o încântare pentru copii. Grupul vesel și gălăgios a parcurs următorul traseu: Azuga – Valea Grecului – Șaua Grecului – Șaua Baiului – Cabana Diham – Șaua Baiului – Cabana Gura Diham – Bușteni gară și acasă. Dacă la început ne-am înnoroit, apoi am alunecat pe frunze umede, ajunși în golul alpin am făcut bulgări de zăpadă. O adevărată aventură consumată în mai multe anotimpuri. Dar și pe noi ne-a consumat urcușul! Așa că la Cabana Diham ne reîmprospătăm forțele cu ciorbițe/ceaiuri/ciocolate calde. O plăcută moleșeală ne îmbie la leneveală, dar noi nu ne lăsăm și atacăm în forță poteca către Bușteni.

05 octombrie 2017: Ziua Internaţională a Educaţiei nu poate fi sărbătorită la Clubul Boreal decât printr-o excursie. Cum vremea s-a anunţat deosebit de frumoasă, după sufletul copiilor cum am spune noi, am pornit la drum. Şi nu orice fel de drum, ci pe acela al fructelor din jud. Dâmboviţa, la Voineşti – Râul Alb. Deci am putea spune că toamna a debutat la Boreal prin tradiţionala excursie „La cules de mere”: pe cele de aur, că doar noi eram Prâslea cel Voinic, adică vreo 15 copii harnici, aşa cum veţi vedea în imaginile de mai jos.

09 august 2017: Pe Şapte scări cu şapte mici alpinişti. Din nou pe munte, cu “cei 7 pitici” prin Canionul Şapte Scări. La întoarcere am urmat poteca prin Prăpastia Urşilor. Vremea a ţinut cu ştengarii, ca de obicei, o zi numai bună de umblat pe cărări de munte.

26 iulie 2017: Să admirăm florile de colţ în Munţii Ciucaş, Culmea Gropşoarele Zăganu. O drumeţie cu mici montaniarzi, veseli şi curajoşi. Traseul a început din faţa Cabanei Muntele Roşu, am urcat pe Muntele Roşu şi de aici până la răscruce. Ne-am îndreptat apoi spre Vârful Gropşoarele, am parcurs zona cu lanţuri şi Podul de Aramă. Încet-încet am coborât pâna la faimoasa Stână din Zăganu pe care am găsit-o părăsită, iar de aici am luat drumul de căruţă ce ne-a scos în poiana de la poalele Zăganului. Dar până în poiană am găsit o zonă plină cu zmeură şi fragi, fructe atât de îmbietoare încât nu ştiai pe care să le culegi mai întâi. Harta traseului a fost desenată la club de câţiva participanţi.

16 mai 2017: Excursie la Dunăre. A fost o ieşire plină de frumuseţi: ale naturii, ale istoriei, ale ţării, ale copiilor. Să povestim. Am pornit dis de dimineaţă către Dunăre. Soarele ne promitea o zi caldă, cu cer senin. Admirând din goana microbuzului lanurile de rapiţă cu maci roşii, cele de grâu, mai cu o poezie, mai cu un cântecel, am ajuns la un loc numai bun de picnic: la margine de pădure, o pădure de salcâmi care erau înfloriţi. Vorba lui Tudor Gheorghe: “Au înnebunit salcâmii!”. Dar gândul nostru era la Dunăre, la trecerea cu ferryboat-ul. Ajunşi la Chiciu, locul de îmbarcare, a trebuit sa aşteptăm puţin. Dar noi ne-am jucat, spre încântarea noastră dar şi a celor care mai aşteptau acolo. Imediat ce am ajuns pe celălalt mal al Dunării, ne-am îndreptat spre Mânăstirea Dervent unde eram aşteptati. Am intrat în biserică, în paraclisul cu Sfânta Cruce unde am rostit gânduri şi rugăciuni pentru cei dragi. Apoi la pangar am luat câte o cruciuliţa, câte o cărticică, să ne aminteasca de acest loc şi de aceasta zi. Iar la izvorul Sfântului Andrei am umplut câte un bidonaş cu apă rece şi binecuvântată, ca să ducem şi acasă. Masa de prânz am servit-o la trapeza mânăstirii, sub privirile blânde şi pline de blagoslovenie ale călugărilor. După o raită prin gospodărie în care am dat bucăti de pâine la mai toate orătăniile (a se citi puişori, găini, păuni, porumbei, iepuraşi) a trebuit să ne luăm rămas bun şi să purcedem pe drumul de întoarcere. Din nou cu ferryboat-ul, spre încântarea noastră, de data aceasta am  reuşit să stăm pe punte şi să admirăm fluvial. Iar pe malul lui am încins joaca în nisip, aşa cum facem la mare. O zi minunat petrecuta!

05 aprilie 2017: În vizită la zimbri: Bucşani, Zimbrăria Neagra, jud. Dâmboviţa. A fost tare frumos şi tare bine în excursie. Toţi copiii au fost veseli, spirituali, cuminţi, ascultători. Nu am avut parte de soare, acesta a fost în sufletele noastre, se poate vedea în fotografii. A fost şi rece, am întrebuinţat căciulile şi mănuşile din rucsaci. Mai întâi am intrat în clădirea de la poartă, ce adăposteşte câteva animale sălbatice împăiate. Apoi am intrat în rezervaţie, zona destinată vizitatorilor. Zimbrii au venit pofticioşi la desertul portocaliu aruncat peste gard de copii. Ţin minte că alţi copii, din excursiile trecute, au ronţăit morcovii pe furiş, în microbuz, nu s-au îndurat să-i dea la animăluţe. Copiii de azi n-au fost egoişti. Apoi ei ştiu că veniţi în vizită, au adus o mică atenţie „gazdelor”. I-am observat, ne-am amuzat (“Uite unul care se mototoleşte în noroi!”), am aşteptat să iasă şi alţii din pădure. Şi pentru că vremea nu ne-a lăsat să facem picnic la iarbă verde, ne-am hotărât să-l pregătim în microbuz: tartine cu magiun de prune şi nuci, ceai cald din fructe de pădure cu scoţişoară (“Mereu ne faceţi ceai bun când mergem în excursie”) şi covrigi delicioşi aduşi de Ema. Apoi ne-am întors acasă. Adică la club.

21 martie 2017: Prima excursie din acest an este la Cheia, jud. Prahova, la cules de ghiocei.
Din program:
– drumeţie pe Valea Tâmpei
– picnic în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu si M-tele Roşu
– cules de ghiocei pentru mama
– jocuri în poiană
– observaţii asupra vegetaţiei şi faunei montane
– vizită la Mânăstirea Cheia, pentru a-i duce Maicii Domnului un bucheţel de ghiocei
– servirea mesei de prânz la restaurant, în Vălenii de Munte
– vizitarea Muzeului florei şi faunei din Valea Teleajenului din Vălenii de Munte