2016

15 octombrie 2016: Excursie “La cules de mere” la Râul Alb – Voineşti, jud. Dâmboviţa
“Glume, râs şi cânt ales
Risipi-vom la cules!”
Cu aceste versuri pe buze un grup de copii au pornit dis de dimineaţă la Voineşti – Râul Alb, la cules de mere. Livada a răsunat de hărnicie şi voioşie. Coşurile au fost umplute cu aceste fructe delicioase cât ai bate din palme. La fel şi lăzile pentru gustările de fructe de la club. A urmat o plimbare pe uliţele satului şi masa de prânz de la livadă. Apoi ne-am întors acasă cu făgăduiala că vom reveni şi anul următor!

02 septembrie 2016: Excursie regală, cu copii adevăraţi montaniarzi, curajoşi, temerari, vânjoşi, de la cel mai mare pâna la cel mai mic. Pentru că trebuie să vă spunem, au fost câţiva (mai multişori de data aceasta) care au primit „botezul” în ale muntelui.
Ca de obicei, „veteranii” excursiilor noastre ştiu deja, prima oprire a fost la covrigi, la Comarnic, pe care i-am ronţăit până la Sinaia. Am vizitat Mânăstirea Sinaia, după care am pornit spre Cota 1400. Din acest drum a început drumeţia noastră, pe marcaj „dungă” albastră, cum au remarcat copiii. Cu un energizant în burtică, am luat la pas poteca prin pădure în care am găsit o mulţime de ciuperci  admirate doar cu privirea. Mai cu o pauză, mai cu mici discursuri, am ajuns la un izvor unde ne-am umplut bidonaşele cu apă rece şi curata. Imediat după izvor am ieşit în Poiana Stânii, o frumoasă pajişte la poale de Bucegi. A urmat picnicul, joaca şi iar joacă. Când timpul dedicat poienii a expirat, am urcat pe Stâncile Franz Joseph de unde am admirat Valea Prahovei şi munţii care se vedeau: Baiului, Piatra Mare şi Postăvaru. Şi din nou pe potecă, la vale de astă dată, până la microbuz. Care ne-a dus la masă în Poiana Ţapului, la Hotel Mărgăritar, gazda noastră pentru taberele de schi. Cel mai bun a fost, ca de obicei, desertul, clătite cu îngheţată, aşa i-a răsfăţat d-na Cici, bucătăreasa, pe copii. Ultima oprire a fost tot în Sinaia, Gara Regala, la expoziţia de trenuleţe. Şi din nou acasă, obosiţi,! dar mai bogaţi sufleteşte şi trupeşte.

10 august 2016: Jocurile în bătăturile colegilor noştri din apropierea Bucureştiului continuă. Astăzi încingem mingea la Ciofliceni, la Tudor şi Rareş Ioan.

03 august 2016: O zi pe care o dedicăm bălăcelii. Ne îndreptăm dis de dimineaţă către Călăraşi. Cum soarele nu vrea să se arate, ne imaginăm că va fi o zi fără baie. Mergem până la Chiciu unde luăm bacul dus-întors, într-o plimbare pe Dunăre. Şi cum încep să râdă copiii, iată că şi soarele ne zâmbeşte. Aşa că pornim întins spre plajă, pentru a petrece toată ziua la scăldat. Şi iată cum această zi a rămas una de neuitat!

20 iulie 2016: Pornim dimineaţa din Bucureşti pentru a petrece o zi “La bunici”. Destinaţia noastră a fost Gruiu, unde am ajuns de îndată. Aici i-am luat pe colegii noştri Paul şi Tudor şi am mers împreună la Mânăstirea Căldăruşani, la slujbă. Micul dejun a fost servit în parcul mânăstirii, după care am dat o raită în împrejurimi: la Lacul Căldăruşani, la pangar, la muzeul ce adăposteşte tablouri religioase pictate de Nicolae Grigorescu în perioada în care îşi făcea ucenicia la Căldăruşani. La sfârşitul slujbei ne-am întors la Gruiu. Bunica ne aştepta cu bucate delicioase, pregătite anume pentru noi: pizza, prăjitură Negresă şi limonadă. Apoi fructe din livadă: mere văratice şi mure. Şi apoi JOACĂĂĂĂĂ cât cuprinde, cum numai copiii ştiu să o facă. Timpul nemilos ne-a dat semne că trebuie să ne întoarcem acasă. Dar las’ că mai mergem noi şi la alţi colegi şi vom încinge joaca şi în curţile lor!

05 aprilie 2016: Deschidem sezonul excursiilor şi al drumeţiilor cu obişnuita ieşire la munte, la cules de flori de primăvară. Programul excursiei a fost următorul:
– cântece, poezii  şi glume în microbuz, până am ajuns la Cheia (jud. Prahova);
– drumeţie pe Valea Tâmpei, în Poiana Vacii, la poalele Zăganului şi Muntelui Roşu;
– picnic în poiană; jocuri şi multă veselie;
– activităţi cu responsabilităţi. Copiii au căutat fluturi, păienjeni, cuiburi, conuri, muşchi, buşteni etc. şi au vorbit despre cele găsite.
– au cules câte o piatră, şi-au scris numele pe ea şi le-au lăsat pe toate în grija unui falnic fag, cu gândul că le vor regăsi anul următor;
– bucheţele pentru mama: fiecare a cules Floarea Paştelui, multe fire, aşezate cu grijă în câte un pahar cu apă (luată din pârâiaşul ce clipocea în poiană), ca să reziste până la Bucureşti.
– vizitarea Mânăstirii Cheia, unde Maica Domnului ne aştepta, ca în fiecare an, să-i aducem bucheţele de flori la icoana Sa.
– servirea mesei de prânz la restaurant;
– vizitarea Muzeului Natura Văii Teleajenului din Vălenii de Munte.
A fost o excursie bogată, cu multe activităţi şi cunoştinţe noi, o adevărată şcoală în natură.