2013

21.11.2013: Excursie la Zimbăria Neagra din Bucşani, jud. Dâmboviţa şi vizitarea Mânăstirii Nucet

30.07.2013: Drumeţie în M-ţii Bucegi, pe traseul: Sinaia – Cabana Schiori – Stâncile Franz Joseph – Cabana Poiana Reginei  şi retur (marcaj bandă albastră)

18.07.2013: Drumeţie în Munţii Predealului. Predeal – Cabana  Cioplea (1100 m alt.) – Cabana Susai (1350 m alt.)şi retur. Un grup de montaniarzi de la Clubul Boreal au pornit la munte. Mai întâi şi-au dat întâlnire la Gara de Nord, bucuroşi că vor călători cu “tren de plăcere”. Apoi drumul până la Predeal l-au petrecut cu jocuri, glume, privit pe geam, reţinând gările în care a oprit trenul. În gara Predeal au dat bineţe unei bătrâne locomotive, au ascultat explicaţiile legate de trecutul istoric al staţiunii şi detaliile despre drumeţie. Pe tot parcursul traseului au urmărit marcajele turistice si peisajul. Au localizat munţii pe care i-au putut vedea. În poiana de la Cabana Susai au trecut la joacă. Iar la întoarcere, în Predeal, aşteptând trenul, au sărbătorit reuşita acestei ieşiri pe munte cu un binemeritat suc şi o delicioasă îngheţată.

09.07.2013: Drumeţie în câmpie. Excursie la Dervent pe ruta Bucureşti – Lehliu – Călăraşi (trecere cu bacul peste Dunăre dus-întors) – Mânăstirea Dervent – Călăraşi – Făurei – Lehliu – Bucureşti
Ziua de 9 iulie a fost una frumoasă pentru un grup de copii de la Clubul Boreal. Au pornit într-o excursie numită „Drumeţie în câmpie”. Mai întâi ne-am urcat în microbuz şi am străbătut drumul până la Călăraşi – Chiciu, loc de îmbarcare pe bac pentru trecerea Dunării în Dobrogea. Imediat ce am ajuns pe celalalt mal al fluviului am mers la Mânăstirea Dervent. După vizitarea ei am luat-o pe cărare către Izvorul Sf. Andrei, izvor cu apă rece şi bună. Aici am umplut bidonaşele, pentru a duce şi acasă apă binecuvântată. Apoi ne-am întors, am trecut din nou Dunărea şi am servit masa de prânz la un restaurant pe malul ei. Drumul nostru a continuat până la Balta Pupăza, unde am întâlnit multe păsări exotice: lebede albe şi negre, raţe mandarin, păuni, porumbei, gâşte de Himalaya etc. Copiii le-au hrănit cu firimituri de pâine pregătite de acasă, pentru a le aduna în jurul lor şi pentru a le observa mai bine. Iar la întoarcere, pe un camp unde am zărit o vulpe roşcată şi un urechiat de iepure sălbatic, am cules flori nemuritoare pentru mămicile noastre.

1 Iunie 2013: Excursie la Clinceni, la Air Show, organizat de Aeroclubul României

06.04.2013: Excursie la Cheia (jud. Prahova), la cules de ghiocei: drumeţie pe Valea Tâmpei, în poiana de la poalele M-ţilor Zăganu, observaţii asupra schimbărilor care au loc în natură la sosirea primăverii, a florei (ghiocei şi viorele) şi faunei, jocuri în aer liber (sportive, recreativ-distractive), legende ale locurilor vizitate. Vizitarea Mânăstirii Cheia şi a Muzeului Văii Teleajenului din Vălenii de Munte.

01-03.03.2013: Weekend la schi, pe pârtiile din Azuga

22.02.2013: O zi la schi fond
Al doilea copil de la Clubul Boreal, care sparge gheaţa (zăpada) la schi fond: David Voiculescu, 8 ani, clasa a II-a, Şcoala nr. 79 Bucureşti.

15.02.2013: O zi la schi fond
Clubul Boreal adresează această invitaţie copiilor cu vârsta minimă de 8 ani care sunt dispuşi să încerce gustul efortului şi plăcerea mersului pe zăpadă.
Practicarea schiului de fond este asociată cu natura, aerul curat ozonificat, liniştea pădurilor, frumuseţea somptuoasă a munţilor, starea excelentă de sănătate şi vigoare, tenacitatea.
Acest sport este accesibil tuturor vârstelor. Simplitatea tehnicii, senzaţia de siguranţă în alunecare, încercată chiar de la primele lecţii, dau încredere în forţele proprii şi îndeamnă la parcurgerea de trasee din ce în ce mai lungi şi mai dificile. Fiecare practicant al sportului acesta va găsi multiple satisfacţii în alunecarea pe zăpadă într-un ritm dat de vârsta, puterile şi ambiţiile sale.
Pentru copii are o influenţă favorabilă dezvoltării şi întăririi organismului. De asemenea le dezvoltă curajul, iniţiativa şi capacitatea de a aprecia şi a lua hotărâri; îi obişnuieşte cu învingerea greutăţilor.
În comparaţie cu adulţii, copiii au avantaje care-i fac să întâmpine mai puţine dificultăţi în învăţarea tehnicii:
– spiritul de observaţie şi imitaţie îi ajută pe copii să înveţe rapid mişcările noi;
– centrul de greutate al copilului se găseşte mai aproape de sol, echilibrul fiind mai uşor de menţinut;
– mobilitatea superioară adulţilor;
– instinctual de conservare mai redus îi avantajează pe copii la însuşirea anumitor procedee;
– copiii având o greutate mai redusă, presiunea pe care o exercită asupra zăpezii este mai mică, fapt ce uşurează mult executarea schimbărilor de direcţie.
Deşi tehnica deplasării în teren pe schiuri este accesibilă tuturor vârstelor şi învăţarea ei nu necesită timp îndelungat, iniţierea în schiul de fond trebuie făcută în condiţii optime, acordând atenţie tuturor aspectelor privitoare la monitorii de schi, teren (traseul de şcoală), echipament.
În staţiunea Azuga schiul de fond are o frumoasă tradiţie şi rezultate remarcabile pe plan internaţional, în domeniul de competiţie, existând condiţii foarte bune pentru învăţare, practicare şi antrenament.
Astfel dorim să încercăm să le dezvăluim şi copiilor noştri frumuseţea şi beneficiile acestui sport, aşa cum am realizat cu rezultate atât de bune şi cu schiul alpin care este deja o tradiţie a activităţilor noastre. Pe lângă plăcerea, nu scutită de comoditate, a coborârilor şerpuioare pe pârtiile special amenajate pentru schi alpin va fi şi bucuria străbaterii unei păduri de brazi cu ramurile încovoiate de greutatea zăpezii într-o zi însorită de iarnă. Şi poate, în viitor, parcurgerea crestelor montane cu zăpezi imaculate şi orizonturi largi, prin practicarea schiului de tură ce este o cumulare a turismului şi alpinismului hivernal cu schiul alpin şi schiul de fond.
Aveţi mai jos fotografii cu primul copil la schi fond de la Clubul Boreal, Rareş Ioan, 8 ani, clasa a III-a, Şcoala nr. 97 Bucureşti.

08-10.02.2013: Weekend la schi, pe pârtiile din Azuga